Počeo sa radom Centar za talente

U Gimnaziji „Dušan Vasiljev“ počeo je sa radom Centar za talente, čiji su polaznici srednjoškolci i učenici sedmih i osmih razreda osnovne škole. Predavanja drže profesori kikindskih srednjih i osnovnih škola, a u planu je da se kao gostujući predavači dovode i univerzitetski profesori. Trenutno se mogu izučavati geografija, hemija, istorija, psihologija, francuski jezik, srpski jezik, književnost, književno stvaralaštvo, likovna umetnost i informatika, a plan je da se rad Centra proširi na sve predmete koji se izučavaju u gimnaziji.

Profesori kikindske gimnazije već skoro dvadeset godina učestvuju u radu različitih centara za talente, preko kojih su imali mogućnost da vode decu na brojna takmičenja. Najbolja saradnja ostvarena je sa RCT „Mihajlo Pupin“ iz Pančeva. Đaci koji na republičkim takmičenjima ostvare visoke plasmane, u kasnijem toku školovanja imaju mnoge pogodnosti.

vlcsnap-2016-10-17-11h43m44s255

Profesor geografije Budimir Đukičin kroz primer je objasnio šta to znači:

-Ukoliko neki učenik na republičkom takmičenju iz geografije osvoji prvo, drugo ili treće mesto, moći će da upiše bilo koji smer na geografskom fakultetu bez polaganja prijemnog ispita. Tako će automatski biti na budžetu i moći da konkuriše za mesto u domu, kao i različite kredite i stipendije.

Učestvovanje u radu Centra potpuno je besplatno, a želja svih je da se on proširi na čitav okrug, odnosno da uključi i učenike iz Sente, Kanjiže, Novog Kneževca i Čoke. Rad Centra podržala je lokalna samouprava, a profesor Đukićin ističe da se Centru mogu pridružiti i oni učenici koji sebe ne smatraju preterano talentovanim, a koji su zainteresovani za pojedine naučne ili umetničke oblasti.