Počeo Etno kamp

Predavači, studenti i učenici muzičkih škola okupili su se 16. put u prostorijama Akademskog društva za negovanje muzike „Gusle“ na etno kampu. U neformalnom okruženju, mladi ljudi proučavaće do 30. jula teme, koje su vezane za oblasti etnomuzikologije i etnokoreologije. Mentorka ovogodišnjeg kampa je Martina Karin, koja dolazi sa novosadske Akademije umetnosti. Iako je čest učesnik ovog kampa, prvi put se našla u ulozi mentora.

Sva predavanja osmišljena su da zaintrigiraju mlade etnomuzikologe i da prošire njihova znanja. Evo koja predavanja mentorka izdvaja kao posebno zanimljiva.

-Specijalista Marko Trojanović držao je predavanje o metodama rada u folklornim ansamblima, što je veoma značajno za učesnike. Takođe, dr Dragana Stojanović održaće radionicu „Otkrij sebe kao etnomuzikologa“. Očekuju nas predavanja eminentnih etnomuzikologa i etnokoreologa.

Naša sugrađanka Jovana Protić studentkinja je etnomuzikologije i prvi put je na kampu. Od kolega sa Akademije umetnosti iz Novog Sada čula je da je kamp interesantan, a dodatni motiv za dolazak joj je i to što se održava u njenom gradu.

Sa druge strane, Kraljevčanka Vasilija Đurović u Kikindi je već četvrti put. Kako kaže, to mnogo govori o samom kampu i kvalitetu istog.

Već pomenuto predavanje „Otkrij sebe kao etnomuzikologa“ održala je Dragana Stojanović, koja dolazi sa Fakulteta za medije i komunikologiju iz Beograda. Ona je, inače, Kikinđanka, pa joj učešće na kampu donosi posebne emocije.

-Mene je ovaj kamp i način na koji se ovde radi formirao kao etnomuzikologa. Sada radim u širokom području, komunikologiji, a etnomuzikološko znanje mi pomaže u tome. Radionica je interaktivna i upoznaje učesnike kampa sa svim aspektima rada etnomuzikologije.

Pored predavanja i radionica, kao i svake godine, učesnike kampa očekuje rad na terenu. Njih očekuju susreti sa tradicionalnim izvođačima, a ako vremenske prilike dozvole, učesnici kampa otići će u Rumuniju, kako bi istražili život Srba koji tamo žive.