Počelo javno nadmetanje za izdavanje državne zemlje

Počelo javno nadmetanje za izdavanje državne zemlje

Na jučerašnjoj licitacji za izdavanje zemlje u državnoj svojini najviše zainteresovanih bilo je za obradive parcele u Ruskom Selu, a najmanje za Sajan. Oranice se u zakup izdaju na godinu dana, a za učešće na licitaciji podnete su 1.602 prijave.

-Državna zemlja izdaje se na godinu dana, a u licitaciji mogu učestvovati samo poljoprivrednici sa potpunom dokumentacijom – rekao je Nemanja Đukić, predsednik Komisje za izdavanje državne zemlje.

licitacija-1-dan

Na licitaciji za zemlju u katastarskoj opštini Sajan na raspolaganju je bio 1.471 hektar državne zemlje za koju je bilo zainteresovano četvoro poljoprivrednika ,a izdato je svega 124 hektara. U Ruskom Selu ponuđeno  je bilo 368 hektara, a 22 poljoprivrednika, koji su ispunili uslove, izlicitirali su 354 hektara, tako da je za drugi krug preostalo svega 14 hektara. U katastarskoj opštini Mokrin zemlju je zakupilo desetoro poljoprivrednika od 12 koliko ih se prijavilo, ali dva učesnika nisu imala potpunu dokumentaciju. Od 2.770 hektara u najvećem selu zakupljeno je 614. I najviša cena na licitaciji od 24. 350 dinara postignuta je upravo za državnu zemlju u Mokrinu.

Sredstva dobijena od izdavanja državne zemlje biće utrošena prema Planu i programu korišćenja i unapređenja državnog poljoprivrednog zemljišta.