Počeli pripremni radovi za izgradnju fabrike vode

Izgradnja fabrike vode počela je 2. jula, potvrdio je v.d. direktor JP „Kikinda“ Nino Žuvela. Kako je istakao tog dana izvođači radova počeli su pripremne radove.

Od tog datuma računa se 828 dana koliki je rok za završetak ove kapitalne investicije i garantujem da će on biti ispoštovan. Svake nedelje održavaju se sastanci sa svima koji su uključeni u ovaj posao kako bi se pratila dinamika radova i kako bi sve bilo završeno u roku. Za prvu fazu, koja je u toku rok je 150 dana za dobijanje građevinske dozvole, a nakon toga počeće i izgradnja objekta – rekao je Žuvela.

Na lokaciji na kojoj će biti fabrika vode mašine već rade na krčenju terena, a u toku su i geomehanička ispitivanja odnosno geomehanički elaborat o stanju zemljišta.

Očekujemo da krajem novembra, kada i ističe rok od 150 dana, da uvedemo izvođače u građevinske radove. Ukupna vrednost projekta je 11,4 miliona evra i to je najveći projekat grada u proteklih tridesetak godina. Prva faza je 9,6 miliona evra od čega KFW banka ulaže šest miliona, 30 odsto kao donaciju i 70 procenata kao kredit. Iznos kredita je četiri miliona evra otplaćuje se 10 godina i ima godišnju kamatu od jedan odsto. Grejs period je do 2022. godine – pojasnio je Žuvela

Druga faza radova iznosiće 500.000 evra i ona podrazumeva pristupne puteve,ogradu, upravnu zgradu. Treća faza će obuhvatiti radove na muljnoj laguni i dizel agregat za šta će biti neophodno još 1,1 milion evra.

Sredstva za drugu i treću fazu nisu opredeljena, ali ćemo se truditi da ih obezbedimo već naredne godine. Za fabriku vode postoji kadrovski model tako da će biti potrebno između 10 i 20 zaposlenih. Od toga oko pet odsto su radnici na održavanju, a ostalo su inženjeri i tehnolozi. Fabrika vode u Kikindi biće jedna od najmodernijih u Evropi jer će deo tehnologije prečišćavanja biti reverzna osmoza kojom će bor i natrijum koji imamo u vodi za piće biti doveden na nivo u skladu sa Pravilnikom o higijenskoj ispravnosti vode– kaže Žuvela.

Fabrika vode gradi se na lokaciji Šumice nakon kružnog toka sa leve strane. Dužina fabrike biće 150 metara i imaće velike bazene sa tankovima od 3,5 hiljade tona.

Kako bi fabrika što bolje funkcionisala neophodna je i rekonstrukcija 15 kilometara vodovodne mreže.

-Dosta toga urađeno je do sada, a u predstojeće dve godine, dok traje izgradnja fabrike, gledaćemo da rekonstruišemo što više možemo vodovodne mreže. Ta investicija vredna je 150 miliona dinara – precizirao je Žuvela.