Počele pripreme za školu

Kupovina školskih knjiga za 2017 tu 2018 godinu uveliko je u toku. Nova nastavna godina počinje za tri nedelje, te su već počele gužve u knjižarama, kako za udžbenike, tako i za školski pribor.

  Zaposleni u knjižarama kažu da roditelji tradicionalno čekaju poslednji čas kako bi nabavili sve što je neophodno deci za školu. Kako stvari stoje, nervoza i dugački redovi ni ove godine neće zaobići knjižare. U jednoj od njih, gde je već pravilo da je moguće naručiti udžbenike, knjižari “Kockica” ističu da su posljednjih dana veće gužve, a kupuju se sveske, knjige, đačke torbe. Roditelji dolaze, pitaju za cene, računaju i traže neku “zlatnu sredinu” – rekli su u ovoj knjižari. Kako objašnjava vlasnik “Kockice” Miroljub Radak, akcija je u ekspanziji.

Udžbenici pristižu, primaju se porudžbine. Veliki je broj isporuke. Porudžbine ćemo primati do 20.avgusta. Molimo roditelje da dođu do 15.-20., kako bi mogli da obezvbedimo udžbenike na vreme. Mi ne možemo fizički da postignemo,  velik je broj porudžbina. Ono što je bilo ranije, moglo je na više rata, sada kada se poručuje, akontacija, a  kad se uzimaju knjiga uplati se sve do kraja. Cene su garantovane. Početkom septembra očekujemo navalu đaka srednjih škola, kada će opet biti velike gužve.

 

Kako se bliži 1. septembar i početak školske godine, tako je i kupaca sve više. Odranije je poznato da većina sve kupuje u poslednji čas. Cene kompleta udžbenika zavisi od razreda do razreda, ali i  od dopuna, koje traže učitelji ili nastavnici u vidu radnih listova i slično

_Komplet udžbenika za učenike nižih razreda se kreće od 6000 do 7000, a za više od 11,000 do 13 000. Za srednjoškolce su knjige jeftinije, ali se manje poručuju i manje se traže-  kaže Radak, koji već dugi niz godina zadržava mesto u Nemanjinoj i ostaje veran prostoru već oko dvasedet godina. Ipak, veći problem od gužvi roditeljima predstavlja izdvajanje novca za nabavku svega što je potrebno jednom školarcu. Najosnovniji su udžbenici, a prema jednostavnoj računici za punu đačku torbu malo je i jedna prosečna plata. Za rančeve, za najmlađe đake  je potrebno izdvojiti od 3000 do 5000, dok je za starije od 2000 do 4000. Cena sveski su od 25 do 50 dinara za male, dok su velike sveske od 50 dinara pa sve do 250, u zavisnosti od ukoričenja. Štilorke pune staju od 760 dinara pa sve do 1800, dok su prazne 140 dinara. Cena gumica i olovaka je već od deset dinara pa na više, dok je komplet drvenih bojica moguće kupiti po ceni od 150 do 300 dinara.

 

Za kupovinu udžbenika, pogotovo kada su srednjoškolci u pitanju, sugrađani se opredeljuju da ih nabave u radnji „Familija“, vlasnice Branislave  Ćirić, gde su svi udžbenici i za osnovnu i srednju školu od 180 do 200 dinara. Ove godine nude i neke besplatne udžbenike, ali je odziv daleko slabiji nego ranijih godina, tvrde u uvoj radnji.