Počele kvalifikacione borbe belih gladijatora

Borbe belih gladijatora, nastale u okviru zimske dokolice, počele su polovinom decembra, a na ulicama u Mokrinu guščari i svi ostali željno iščekuju svako nadmetanje. Za 32. godine održavanja ovo svetsko prvenstvo postalo je popularno ne samo u Mokrinu i u Kikindi, nego i šire. Ove godine u tri kategorije ima 127 takmičara.
-Za desetak je više je gusana koji se takmiče u odnosu na prošlu godinu. Najviše ih ima u kategoriji mladih, gusani do jedne godine, gde je 47 takmičara, u kategoriji dvogodišnjaka ima 33, a u ligi seniora gde se nadmeću gusani od tri godine i stariji imamo ih takođe 47. Upravo seniori privlače najviše pažnje jer je svetski šampion gusak koji pobedi u ovoj kategoriji – istakao je Živica Terzić, predsednik Udruženja “Belo pero”, organizatora Svetskog prvenstva u nadmetanju gusana.


Pripreme za nadmetanje traju 365 dana u godini i važno je da gusan vodi “sportski” život i to naročito od prve do sedme godine kada se najbolje nadmeće.
-Šampion se rađa i treba ga prepoznati. Svi mi gusane gajimo na sličan način, ali najborbeniji mora da se rodi – kaže Terzić.
Za pobedu su umnogome zaslužne ženke koje ih bodre, objašnjava naš sagovornik:
-Sve je na svetu zbog žena, pa je tako i kod gusana. Mužjaci se nadmeću kada je sezona parenja. Iako u jatu koje prati guska ima više ženki jedna je omiljena i sve je podređeno njoj.
Svake godine pojavi se neki novi odgajivač što je dobro za razvoj guščarstva.
-Iz godine u godinu imamo mlade odgajivače koji čuvaju tradiciju guščarstva. Ipak, to ne znači i njegov razvoj. Gusane gajimo zbog nadmetanja i takmičari imaju između pet i sedam gusana i gusaka, a da toga nema imali bismo jednog gusana iz ljubavi. Za sada nema komercijalnog efekta – ističe Živica Terzić.


Na pitanje šta se najbolje prodaje kada su gusani u pitanju kaže:
-Ima godina kada je velika potražnja za perjem, a posle toga pet godina ne treba nikom. Bila je ideja da se poizvodi guščija džigerica, ali ni to nije urodilo plodom. Najtraženija je guščija mast koje ima najmanje.
U ovom momemntu takmičenja završene su kvalifikacije, kao i prvi krug nadmetanja. Finale će biti održano 25 . februara kada će se boriti šest najboljih u svakoj kategoriji. Ove godine ima osam bivših šampiona, najviše do sada u jednom takmičenju. Prošlogodišnji finalisti takođe se takmiče. Za sada su borbe izjednačene i do kraja će biti neizvesno ko će osvojiti titulu šampiona.


U dosadašnjem takmičenju najduža borba bila je 2015. godine u polufinalu koja je trajala 19 minuta i 57 sekundi. Tada je gusan Makoto Nagano pobedio Đanga, a prošle godine u prvom kolu ponovljen je isti rezultat. Najviše titula osvojio je gusan Acika vlasnika Aleksandra Adamova koji je bio svetski prvak tri godine zaredom od 2006. do 2009. godine. Ovaj gusak ima 18 godina i svake godine je atrakcija na Gusanijadi.