Počela vakcinacija protiv streptokoke pneumonije

Početkom ovog meseca deca rođenau 2018. godini počela su da primaju vakcinu protiv pneumokoke. Ona štiti decu od upale uha i pluća, meningitisa, sepse i bronhitisa. Vakcina je besplatna i daje se o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Prema rečima dr Tatjana Karać, načelnica Centra za prevenciju i kontrolu bolesti Zavoda za javno zdravlje za severni Banat distribuirano je 290 doza vakcina.

-Vakcina ima dovoljno za sve bebe rođene od početka godine. Sledeću distribuciju očekujemo do kraj juna – istakla je dr Tatjana Karać.

Vakcina je uvrštena u Pravilnik o imunizaciji i zaštiti lekova i prima se u tri doze. Rekvacinacija je u drugoj godini života.

Pneumokokna vakcina u svetu je obavezna već desetak godina, a u Srbiji je do sada bila predviđena samo za decu koja su imala kliničke indikacije, a to znači samo za pojedine slučajeve.

Od pneumokokne bolesti u svetu godišnje umre oko pola miliona dece mlađe od pet godina.Ovo je jedanaesta obavezna vakcina protiv zaraznih bolesti koju primaju mališani.