Počela sezona kuvanja paradajza

Prva subota u avgustu, a deluje kao da je leto u samom centru zbivanja. Letnja žega i visoke temperature slabo daju motiv da se kuva pravi subotnji ručak, ali neki od nas već su prinuđeni da krčkaju ni manje ni više nego paradajz. Elem, razlog tome je prepuna bašta slatkog crvenog ploda, kome baš godi ovakvo vreme, te je pravi trenutak za kuvanje, a to najbolje znaju sami proizvođači, od kojih su neki već obavili prvo kuvanje. Sugrađanka Mira Rackov kuva starinskom metodom.

-Volim da kuvam paradajz, onako, kako se kuvalo ranije. Isečem i očistim svaki plod, dobro izgnječim, ubacim lišće celera  i stavim da se kuva. Nakon što je paradajz kuvan, propasiram ga starinskom pasirkom. Nakon što sam ga ispasirala, ubacim soli i šećera, po ukusu i pustim da prođe još jedan ključ. Konzervans tu ni ne treba, a može da stoji i do deset godina. Da li će se paradaz pokvariti zavisi prevashodno  od higijene, što znači da sam paradaj, kao i pasirka, posuđe i flaše moraju biti čisti, a onda nema problema.

 

Postoje i porodice u kojima se nikada paradajz ni ne kuva. Jednostavno se kupuje samo i jedino onaj iz prodavnice, koji malo više vuče na pekmez, ali ukusi su različiti, ali i računice, što se podrazumeva. Danas je, osim paradajza u pijačnoj ponudi bilo krastavaca po ceni od 40 dinara, luk crni 40, beli 350, krompir 350, tikvice 50 dinara kilogram.

Celer su pijačari prodavali po ceni od 50 dinara, dok su paprike u fazi, kada ih je moguće kupiti u raznim varijantama. Pa tako izdvajamo ljutu po ceni od 20 dinara komad, babure od 60 do 80, dok je paprika slonovo uvo stajala od 120 do 150 dinara. Među povrćem se našla i dinja po ceni od 40 dinara, dok je lubenica prodavana za  15 do 18 dinara kilogram. Maline su prodavane po ceni od 150 dinara, šljive 40, kruške 80, breskve od 40 do 100 dinara, limun 200 , a grožđe do 170 dinara.

 

Za ovaj subotnji parometar izdvajamo cvetnu ponudu, u kojoj skrećemo pažnju na predivno cveće lizijantus, koji mnogima liči na plastičnu varijantu najlepših ruža, a nije. Cena mu pristupačnih 80 do 100 dinara, a postojan u vazi.

Osim ovog veznog cveća preporuka je i ljuta papričica, u saksiji po ceni od 100 dinara, kao i ruzmarin, bosiljak je prodavan po ceni od 80dinara, jadranska lepotica 60 i uvek dobro došla biljka, tamjanika po 50 dinara, koja je u narodu poznata kao „isterivač komaraca“.