Počela sezona alergija

Sezona respiratornih alergija počela je sredinom februara i trajaće do kraja oktobra. Cvetanje drveća počinje krajem januara i traje do druge polovine aprila. Tada počinje cvetaje trava koje traje do polovine juna, nakon čega, do kraja oktobra cvetaju korovi.

Kako je istakao dr Bojan Marković, alergolog polen predstavlja najveći problem i uskoro se očekuje i veći broj pacijenata sa tegobama.
-U Opštoj bolnici radimo testiranje na inhalatorne i nutritivne alergene. Imamo odličnu saradnju i sa ATD-om gde lekari sve građane za koje se sumnja da imaju alergijsku astmu šalju kod nas na pregled – rekao je dr Bojan Marković, alergolog.
Kijanje, zapušen nos, glavobolja, umor, kašalj, otežano disanje su prvi simptomi da osoba ima alergiju.

Čim se pojave ovi simptomi treba se javiti lekaru, kako bi se uradila testiranja na osnovu kojih se prepisuje adekvatna terapiju.Naš sagovornik ističe da alergijska reakcija može da se pojavi u svim životnim dobima.

Jedini pravi način lečenja je imunoterapija jer se deluje na uzrok alergije. U Opštoj bolnici rade se alergo testovi,a među njima su najčešći na mešavine polena drveća, trave, buđ, grinje, životinjske dlake, kućnu prašinu, kao i na hranu poput pšeničnog brašna, mleko, jaja.