Počela restauracija spomenika žrtvama fašizma

Monumentalni spomenik žrtvama fašizma na gradskom trgu dobiće izgled kakav i zaslužuje. Restauracija i konzervacija obavljaće se fazno, a sredstva za prvu fazu radova u iznosu od 5 miliona dinara obezbedilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.
– Srpski ratni veterani Kikinde su kao i većina građana bili nezadovoljni što je spomenik devastiran. Pre godinu dana pokrenuli smo ovu inicijativu koja se sada i obistinjuje, nakon obezbeđenja sredstava i potrebnih dozvola i završene javne nabavke- ukazao je Vladimir Radojčić iz udruženja Srpskih ratnih veterana Kikinde.
slika radovi spomenik za sajtPosao je poveren Samostalnoj građevinskoj radnji “Vaša kuća” iz Dimitrovgrada, a rok za završetak je 14. avgust. Restauracija se obavlja pod budnim okom stručnjaka subotičkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture.
-U ovoj fazi radova biće zamenjene mermerne ploče i počeće ugradnja alarma koji će od krađe zaštititi bronzane reljefe koji će biti postavljeni u drugoj fazi radova. Bronzane reljefe rekonstruisaće stručnjaci pomoću fotografija jer je dokumentacija izgorela, a ne postoje ni kalupi. Posle toga, u saradnji sa gradskom upravom planiramo postavku mobilijara odnosno klupa, kaže Dijana Džomba iz kancelarije Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Subotici.
Spomenik rađen u kubističkom stilu podignut je 1961. godine na inicijativu Saveza boraca i grada. Autor je vajar Aleksandar Zarin.