Počela realizacija kampanje za OSI “Prvi korak-siguran korak”

Mobilnost slepih osoba, uz psa vodiča, kao mogućnost što boljeg uključivanja u sve tokove društva, bila je tema današnjeg okruglog stola, organizovanog u prostorijama Organizacije slepih „Severni Banat“. Sam početak zasnovan je na primerima dobre prakse, kakva je već godinama u susednim zemljama, u Sloveniji i Hrvatskoj. Iako u Srbiji postoji inicijativa već 40 godina, do sada nije osnovan ni jedan centar za obuku pasa vodiča. Kako je rekla koordinatorka projekta Branka Šobot Jeličić,  u Kikindi je ta inicijativa  počela  pre šest godina, a li je tek sada počela da dobija, potrebnu  formu, u kojoj će svoj doprinos dati relevantni činioci.

Projekat je podržao i grad, a namera je i da kroz saradnju zaživi formiranje Centra u Kikindi, rekao je član GV Goran Dumitrov i dodao  da je realizacija projekta šansa da se obezbede sredstva preko inostranih fondova, te je pozvao sve članove da dođu u prostorije MZ “Lidija Aldan”, u kancelariju za MZ,  kako bi mogli da realizuju pisanje nekih novih projekata. Život uz psa vodiča predstavila je Mira Katalenić, predsednica hrvatske Udruge za obuku pasa vodiča i mobilitet. Nakon okruglog stola, na gradskom trgu je organizovan praktičan prikaz rada psa vodiča, prolazak stazom sa povezom na očima, u pratnji psa vodiča, u kom su mogli da učestvuju svi koji su na taj način želeli da se identifikuju sa potrebama slepih, kada je kretanje u pitanju.

Dragana Latinović, ispred Kinološke organizacije Latinović, koja je takođe saradnik u projektu. Inače, kinološka organizacija Latinović će u okviru kampanje imati zaduženje da obučava pse vodiče, kao i mlade trenere. Zakon o upotrebi pasa vodiča za OSI na javnim mestima je u Srbiji stao na snagu 2014.a, članovi organizacije Severni Banat doprineli su kreiranju tog zakona.