Počela berba kukuruza, završena žetva suncokreta

Kukuruz u kikindskom ataru prostire se na oko 30.000 hektara i tradicionalno zazuzima najveći broj obradivih površina. Kukuruz je bio u dobroj kondiciji tokom čitave godine, a prvi su za berbu prispeli hibridi iz ranih grupa zrenja.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-Kukuruz zazuzima oko 40 odsto površine koju pokriva Poljoprivredna stručna služba “Kikinda”. Prinosi su zadovoljavajući, ali suša i vazduha i zemljišta u toku avgusta ih je umanjila. Od potencijalnog prinosa na koji se računalo početkom avgusta izgubili smo između 15 i 20 procenata. Na obranim površinama prinosi su između 9 i 12 tona po hektaru. Berba je na samom početku i do sada je završena na tridesetak odsto njiva – istakao je Zoran Simić, savetodavac PSS.

Žetva suncokreta zasnovanog na oko 15.000 hektara je završena. Godina za proizvodnju ove uljarice bila je povoljna, naročito je bilo dovoljno padavina tokom faze nalivanja zrna. Iako se očekivao iznad prosečan prinos visoke temperature i suša tokom avgusta umanjili su ga. Ipak, on je bolji u odnosu na prošlu godinu.

-Možemo reći da je ovogodišnji rod suncokreta zadovoljavajući. Prinos je ispod očekivanog s obzirom na to da je vreme u avgustu doprinelo ubrzanom sazrevanju, tako da je izgubljeno desetak odsto od potencijalnog prinosa. Prinos je na kraju žetve u proseku preko tri tone po hektar, a kvalitet zrna zadovoljava standard – dodao je Simić.

Uskoro počinje vađenje šećerne repe i žetva soje.