Počela akademska godina: u Vaspitačkoj školi u Kikindi 68 brucoša

Jedini visokoškolska ustanova u našem gradu upriličila je prijem za 68 studenata prve godine osnovnih strukovnih studija na smeru vaspitač dece predškolskog uzrasta. Svečanost je upriličena u amfiteatru ove ustanove, gde je akcentovano da su budući vaspitači izabrali pravu instituciju za svoje školovanje:

-Upisali su Školu po svojim željama i opredeljenjima. Čestitam im upis i ulazak u riznicu visokog obrazovanja. Izabrali su pravi put, put sticanja znanja i obrazovanja, put sticanja nauke, put kojim se uvek isplati ići. Napravili su odličan izbor kada su došli u našu školu za drugu kuću u naredne tri godine ako su upisali osnovne ili pet godina ako se odluče i za master strukovne studije, objašnjava direktor ove ustanove Zoran Mijić.

Visoka škola strukovnih studija za obrazovanje vaspitača je državna akreditovana ustanova, jedina takve vrste u Severnobanatskom upravnom okrugu. Zbog toga je značajna i za Vojvodinu, istakao je pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost Zoran Milošević:

-Kikinda odavno ima svoju misiju kada je u pitanju Visoka vaspitačka škola i buduća Akademija za nekih godinu dana, koja će uspostaviti prirodnu povezanost pet visokih škola i značiće novi kvalitet, koji se pre svega odnosi na izbor nastavnika, objedinjavanje svih studijskih programa. Vidimo da su naši kurikuli prilagođeni potrebama tržišta.

Pokrajinski sekretar naglasio je da će Kikinda u budućem sistemu Akademija visokih škola imati važnu ulogu:

-Zahvalan sam ljudima koji su me pozvali u Kikindu i njihovoj svesti da modernizuju studijske programe i idu u korak sa vremenom. Može to biti još bolje, ali tu smo da ih podstaknemo u materijalnofinansijskom i organizacionom smislu. Želimo da povećamo vidljivost i istraživačko-razvojnu dimenziju ove škole, jer osim nastave, ona treba da se očituje i kroz istraživački rad.

Škola u Kikindi prepoznatljiva je po dugogodišnjem radu i kvalitetu, kao i fleksibilnosti prema studentima:

-Znanje i kompetencije koje ovde budu stekli za vreme školovanja pomoći će im da sami kreiraju svoju egzistenciju i budućnost. Mi od njih očekujemo da ispunjavaju svoje obaveze, a mi smo ćemo biti tu da im pomognemo da lakše završe studija i da se kasnije lakše zaposle ili nastave da studiraju, dodao je Mijić.

Visoka škola strukovnih studija za obrazovanje vaspitača u Kikindi članica je organizacija „Kasa“ i „Eureš“. Pored 68 brucoša koji su upisali osnovne, Škola je upriličila prijem i za 50 studenata koji će studitati specijalstičke strukovne studije.