Počela 23. Smotra amaterskih mađarskih pozorišta Vojvodine

Kikinda je nakon 13 godina ponovo domaćin Smotre amaterskih mađarskih pozorišta Vojvodine.

Svečano otvaranje Festivala upriličeno je u Kulturno umetničkom društvu „Eđšeg“, a organizatori su se potrudili da desetodnevni program bude prilagođen svim generacijama.

Imamo komedije, drame i dečije predstave. Ukupno će biti izvedeno 19 predstava, a na završetku publika će moći da pogleda komad „Profesionalci“ iz Sente. Veče pre toga nastupiće naši gosti iz Mađarske, objašnjava predsednik KUD „Eđšeg“ Robert Tapai.

 

Gost svečanog otvaranja bio je predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, koji je istakao da su ovakvi događaji važni za vojvođanske Mađare:

-Postoji nepisano pravilo da se ovakvi događaji organizuju svake godine u nekom drugom gradu. Kikinda je uvek bila dobar domaćin i siguran sam da će i ovoga puta biti tako.

Pomoćnih gradonačelnika Kikinde Šandor Talpai podestio je da je Festival, koji je prvi put održan pre 23 godine, potekao baš iz ovih krajeva, odnosno iz Ruskog Sela:

-Ova manifestacija od velikog je značaja za Kikindu, pogotovo za Mađare koji ovde žive, jer je ovo retka prilika da građani mogu besplatno da dođu i vide 17 ansambala.

 

Pre otvaranja Festivala, publika je u prostorijama „Eđšega“ mogla da pogleda postavku o istoriji amaterskih teatara našeg grada.

Ova izložba govori o prošlosti i sadašnjosti amaterskih pozorišta u Kikindi. Znamo da je ovde poniklo mnogo režisera poput Ferenca Lepara, Šandora Kiraja i Friđaša Kovača, koji je i otvorio ovu izložbu, objašnjava Aron Šutuš, predsednik Kulturnog saveza vojvođanskih Mađara.

Festival nije takmičarskog karaktera, ali će stručni žiri nakon izvođenja predstava davati svoj sud o njima. Smotra će trajati do 15. aprila.