Plovi Milanova “Viktorija” Tisom

Želja da pomeri svoje lične granice motivisala je sugrađanina Milana Brkina da nakon što je, pre devet godina, ručno napravio američki vojni džip Hamer, napravi jahtu dugu 13 metera, tešku 7, 5 tona i nazove je Viktorija, kao dokaz da je uspešno pobedio čak i svoju sumnju.

Milan Brkin, glavni akter priče je inače poznat Kikindi kao profesor karatea, nosilac crnog pojasa sedmi dan, s diplomom mastera u sportu.

Sada je uspešni vlasnik porodične firme „Metalotehnika“. Pre gotovo deset godina o njemu se pisalo kao o vlasniku američkog vojnog džipa Hamer, kojeg je ručno napravio.

Sada je tema plovno vozilo. Iako u svom ličnom osvrtu na rukotvorinu kojom se ponosi,  a radi se o jahti dugoj 13 metara, izgrađenoj od čistog metala, koja raspolaže sa četiri kreveta smeštenih na spratu, kao i dnevnim boravkom i kapetanskom sobom sa kupatilom, on kaže da je vrlo neobično da Lala iz ravnog Banata, u mestu koje ni nema reku, dođe na inspiraciju da napravi ovako plovno vozilo, ali njegova želja je upravo bila da napravi brod i to je i uradio:

-Kompletan ručni rad, za Lalu neobično, nemamo reku, nemamo vodu. Izazovi su uvek ispred mene. Tako sam i došao na ideju da krenem sa izradom nekog  čamca. Ja ga i dalje zovem čamac, zato što mi je koncept i bio da napravim čamac. Gledajući literaturu, listajući preko interneta došao sam do nekih vrlo bitnih podataka, koje sam kopirao. Radi se o osnovnim parametrima. Napravio sam ipak jahtu, 13 metara dugu, sedam ipo tona tešku.

 

U svom šaljivom maniru, Brkin objašnjava da na samom početku, čak ni on nije znao, kako će i da li će uspeti, a kada je delo bilo finiširano, tek onda je naišao na čuđenje okoline. A radilo se podosta dugo, u prekidima i kroz komplikovane obrade svakog dela i detalja na toj, kako kaže, putujućoj pokretnoj vikendici za uživanje.

Jahta „Viktorija“ odavno je uronjena i čeka u Tisi, da se za nju nađe vreme, ono čega jedino u ovoj uspešnoj porodici nema dovolljno, jer je dan od 24 sati prevaziđena forma. I ime jahte „Viktorija“ takođe ima neku svoju priču, kao i dobar razlog.

Jahta ispunjava sve standarde, podmirena je sva tehnička dokumentacija, registrovana je i može da se koristi kako u našim vodama tako i u međunarodnom saobraćaju. Brkin je inače i patentirao oscilatorni elektromagnetni stimulator stopala, zaštićen u Zavodu za intelektualnu svojinu, koji je jedinstven u svetu.