Plivanje za časni krst u Kikindi i Novim Kozarcima

Vera i ljubav prema tradiciji bili su jači od hladnoće 19. januarskog dana. Simbolična 33 metra za 33 godine Hristovog života, na Starom jezeru preplivalo je čak 25-oro učesnika. Prvi je do časnog krsta stigao Matija Ratko, devetnaestogodišnji student. Dugodišnji plivač prošle godine je učestvovao prvi put.

– Ovim sam pobedio i sebe. Hladno je, ali ne toliko, a kada se stigne i uhvati krst to je neobičan osećaj- rekao je Matija Ratko.

Za simbol hrišćanstva i vere plivali su sugrađani svih generacija, a među njima i jedna dama. Dragana Golić, bokserka. Najmlađi plivač bio je šesnaestogodišnji Miloš Zarić.

-Prošle godine sam prisustvovao ovom događaju, ali nisam plivao. Poželeo sam da učestvujem i vidim kakav je osećaj- naveo je Miloš.

Plivanje za bogojavljenski krst na Starom jezeru u Kikindi već šestu godinu organizovao je Ronilački klub Orka u saradnji sa crkvenom opštinom. Ove godine broj učesnika bio je rekordan.

-Svake godine je sve više učesnika i više mladih koji žele da se pokažu na ovoj manifestaciji. Jezero nije bilo toliko zaleđeno kao proteklih godina. Temperatura vazduha je oko nule, a vode oko 2,3 stepena. Nismo merili, ali ne mrzne. Hladno je, svakako- ukazuje Stojan Bogosavljev iz Ronilačkog kluba “Orka”.

Poštovanje ove tradicije na Bogojavljenje, pre Kikinde započeli su u Novim Kozarcima gde su ove godine za časni krst plivala šestorica učesnika. Prvi je do krsta doplivao 21godišnji vatrogasac Drago Marković koji je rekao da je već i samo učešće na ovakvom događaju pobeda.

Plivače za časni krst u Kikindi i Novim Kozarcima bodrili su brojni gledaoci, a među njima podršku su im pružili i članovi Gradskog veća- Miodrag Bulajić u Kikindi i Milivoj Linjački u Novim Kozarcima.