Planovi „Eđšega“ za 2018. godinu

Prva polovina godine u Kulturno umetničkom društvu „Eđšeg“ biće u znaku priprema za različite nastupe, koji će se odvijati od proleća do početka leta. Kao i uvek, sve sekcije će biti aktivne. Nakon letnjeg raspusta koji ne traje dugo i koji takođe prolazi radno, počinju aktivniji nastupi članova društva.

-Već od kraja avgusta imamo sad već uhodani program. Svake jeseni se pripremamo za različite manifestacije. Učestvovaćemo na „Danima ludaje“. Poslednji nastup u godini je Božićna priredba, sa kojom i završavamo aktivnosti u 2018., kaže predsednik KUD „Eđšeg“ Robert Tapai.

U KUD „Eđšeg“ aktivne su glumačka i folklorna sekcija, mešoviti hor i sekcija koja se bavi pomalo zaboravljenom veštinom, vezom. Društvo se sastoji od različitih generacija, od najmlađih do najstarijih. Glavni donator sredstava za sve pomenute aktivnosti je Gradska uprava.

-Ovim putem se zahvaljujem našim donatorima, prvenstveno Gradskoj upravi. Oni nas finansiraju sa najviše sredstava za naše redovne troškove, plate za četvoro zaposlenih i režiju, a pored toga i za određene manifestacije i projekte. Pored njih, glavni donator je Fondacija „Betlen Gabor“ iz Mađarske. Poslednjih godina inače dobijamo sve više sredstava iz Mađarske.

Pored Gradske uprave, „Eđšeg“ ima i veliku podršku od Pokrajinske Vlade, odnosno Mađarskog nacionalnog saveta.

-Za fiksne troškove godišnje izdvajamo oko 3 miliona, što nam obezbeđuje lokalna samouprava, a nešto manje i za troškove popravke, jer ovaj kompleks iziskuje više novca. Ipak, svake godine uspevamo da dobavimo sredstva i da nešto adaptiramo.

Eđšeg“ će ove godine biti domaćin jedne od najvažnijih mađarskih manifestacija u Vojvodini. U pitanju je smotra amaterskih pozorišta pokrajine.

-Baš smo ovih dana počeli pripreme. Sa organizatorima smo imali jedan sastanak. Sve je ušlo u završnu fazu. Veliki je izazov biti domaćin tako velikog događaja i obezbediti dovoljno finansijskih sredstava za sve to.

Manifestacija će biti održana drugog i trećeg vikenda aprila. Biti domaćin ovog događaja veoma je kompleksan zadatak, ali u „Eđšegu“ veruju da će opravdati očekivanja organizatora.