Plan upisa srednjih škola

Saglasnost na plan upisa sve četiri srednje škole u Kikindi dobile od lokalne samouprave i Pokrajine, a sada se čeka mišljenje od Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja koje će dati konačnu reč o broju odeljenja i o smerovima.

U Gimnaziji “Dušan Vasiljev” planiraju pet odeljenja za jedno više nego prošle godine u kojima ima mesta za 140 đaka.

-Imaćemo dva odeljenja na prirodno-matematičkom i dva na društvenom smeru. Ove godine novina je što ćemo upisati i računarski smer, odnosno smer za posebno nadarene učenike iz računarstva – rekao je Ljubomir Zamurović, direktor Gimnazije “Dušan Vasiljev”.

Zamurović ističe da se za novi smer polaže poseban prijemni ispit 3. juna, a da je gradivo slično onom u matematičkim gimnazijama. Tek pošto se završi prijemni ispit i pregledaju se rezultati znaće se da li će biti ovog smera, u kome bi trebalo da bude 20 đaka.

U Tehničkoj školi planiraju upis 210 učenika u sedam odeljenja. Na smeru saobraćaj biće 60 đaka: četvorogodišnji je smer tehničar drumskog saobraćaja i trogodišnji vozač motornih vozila. Na smeru mašinstvo kao četvrogodišnji smer je tehničar za kompjutersko upravljanje, dok je trogodišnji smer kombinovan sa operaterima mašinske obrade i bravari- zavarivači. Na smeru elektrotehničar su tri četvorogodišnja odeljenja od kojih su dva bila i prošle godine i to: elektrotehničar za dijagnostiku na vozilima i elektrotehničar računara.

Ove godine novi smer koji uvodimo je elektrotehničar informacionih sistema popularnije nazvan IT. Za ovaj smer veliko je interesovanje i učenika i roditelja – kaže Milanka Halilović, direktorica Tehničke škole.

U susednoj SSŠ “Miloš Crnjanski” imaju mesta za 120 učenika koji završavaju osmi razred. U tri četvorogodišnja odeljenja mesta će biti za laboratorijskog tehničara iz smera medicine, arhitektonskog tehničara i tehničara za zaštitu životne sredine. U trogodišnjem smeru je kombinovano odeljenje sa po 15 pekara i isto toliko prerađivača mleka.

-Trogodišnji smer želimo da uvedemo u dualni sistem obrazovanja. Pekara uvek treba, a mi imamo obezbeđenu praksu. Za smer prerađivač mleka praktična nastava je obezbeđena u Mlekari “Mančić” kojoj treba ovaj obrazovni profil – objasnio je Milorad Karanović, direktor SSŠ “Miloš Crnjanski”

U Ekonomsko-trgovinskoj školi ni ove godine nema ekonomskog tehničara, ali će to zanimanje zameniti finansijski administartor. U četvorogodišnjem smeru su i komercijalista i turistički tehničar, a u trogodišnjem je trgovac.

-Trgovaca treba jer ih nema na Filijali Nacionalne službe za zapošljavanje, a firme ih traže – rekao je Tomislav Bartolić, direktor Ekonomsko-trgovinske škole.

Plan upisa rađen je u saradnji sa lokalnom samoupravom, Filijalom NSZ i Regionalnom privrednom komorom.