Pita za Ginisa od 30 metara i 30 centimetara

U Novim Kozarcima 11. godinu zaredom organizovana je „Pitijada“. Inicijator ove manifestacije je Milorad Majkić koji je na dva točka stigao u Atinu i Peking na Olimpijske igre i uvek se zalagao za promociju rodnog mesta. Mirela Blagojević, predsednica udruženja žena ističe da se pita pravi kao nekada jer im je želja da se stari recepti sačuvaju od zaborava. Od samog početka pravi se pita za Ginisa.

-Na prvoj Pitijadi pita je bila duga oko 20 metara, a ove godine umesili smo krompirušu od 30 metara i 30 centimetara. Pitu pravi desetak žena, naših najstarijih članica. To je tim koji je uhodan i sve one mese krompirušu jako dugo od svoje desete godine – rekla je Mirela Blagojević.

Ove godine za Ginisovu pitu brašno je obezbedio „Kikindski mlin“, a od sastojaka je utrošeno po 20 kilograma krompira i brašna, šest litara ulja, pet kilograma crnog luka, so i biber. Među domaćicama koje su učestvovale u propremi ove pite bila je i Fabijan Tizić iz Nice iz Francuske.Za takmičenje u najpiti učestvovalo je 38 domaćica iz: Novih Kozaraca, Ruskog Sela, Banatskog Velikog Sela, Iđoša, Kikinde. Žiri u sastavu Irma Zavišin iz Kikinde, Ivana Damjanov iz Beograda i Ili Šodl iz Mađarske ocenile su svaku krompirišu.

Prvo mesto na takmičenju u pravljenju pite osvojila je Milena Kačavenda, drugo je pripalo nevenki Plavšić, a treće Slobodanki Gavrinić. Pitijadu je ove godine obogatio i višeboj.Učestvovalo je pet ekipa, a pored domaćina tu su bili i takmičari iz Banatskog Velikog Sela.

Sav prihod od prodaje pite za Ginisa, kao i svadbarskog kupusa i pasulja doniran je u humanitarne svrhe. „Pitijadu“ su podržali Grad Kikinda, MZ Novi Kozarci i Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu.