Pita za Ginisa duga 30 metara

U organizaciji Mesne zajednice i Udruženja žena Novi Kozarci održana je deveta “Pitijada” – takmičenje u pripremanju pita krompiruša. I ove godine vredne Kozarčanke ispunile su obećanje i umesile pitu za Ginisa dugu 30 metara.

-Pita krompiruša je tradicionalno jelo. Kolonizacijom 1945. godine Novi Kozarci naseljeni su iz svih krajeva Bosne. Oni su doneli svoje običaje i jela među kojima je posebno mesto zauzimala pita krompiruša. Mi se trudimo da ovu poslasticu sačuvamo – istakla je Mirela Blagojević, predsednica Udruženja žena.

Za Ginisovu krompirušu dugu utrošeno je oko 40 kilograma brašna, 20 kilograma krompira, 10 litara ulja, dva kilograma luka i soli i nekoliko kesica bibera. Manifestaciju je otvorio pokrajinski poslanik Milenko Jovanov:

-Veoma je važno da grad i Pokrajina prepoznaju značaj ovakvih manifestacija jer pored toga što okupljaju ljude one čuvaju tradiciju i ožive sela. Nadam se da će sličnih manifestacija biti više. Ozbiljnim angažovanjem mesne zajednice i v.d. predsednika Daria Petrića, deo sredstava za za ovu i druge manifestacije u Novim Kozarcima obezbeđena su i od Vlade Vojvodine.

Manifestacija je značajna za selo, a pita krompiruša je jelo po kojem se ovo mesto prepoznaje, kazao je Dario Petrić, v.d. predsednik MZ Novi Kozarci:

-Pitijada zauzima značajno mesto u kalendaru dešavanja u Novi Kozarcima. Iako mesna zajednica izdvaja novac za ovu manifestaciju, ne bismo mogli da je realizujemo bez podrške lokalne samouprave i gradonačelnika Pavla Markova. Pitijada nije sam sada nego je ona prisutna na svakoj manifestaciji u našem mestu.

Žiri je imao je težak zadatak da odabere najbolji krompirušu. Na takmičenju je bilo pedesatk pita koje su pipremile domaćice iz Novih Kozaraca, Iđoša, Ruskog Sela.

-Sve takmičarske pite su bile izvanrednog ukusa i napravljene su na stari način razvlačanjem ili klagijanjem testa. Komisija u sastavu: profesor Mirjana Dražić, profesor Aleksandra Ostojin i Jadranka Stupar ocenjivala je oblik, sastav fila i testa, boju i ukus – objasnila je Jadranka Stupar, predsednica žirija.

Najbolja među najboljima bila je Boja Oljača koja se svake godine takmiči:

-Nisam očekivala da će moja pita biti najbolja. Radujem se, a moram da priznam da sam se svih ovih devet godina potajno nadala da ću da baš ja umesiti najbolju krompirušu. Svake godine, do sada, rendala sam krompir, a ove godine sam ga seckala, jer kažu da je prava pita sa seckanim krompirom.

Drugo mesto osvojila je Marta Prlina, a treće Ivana Srdija obe iz Novih Kozaraca. Pitijadu je pokrenuo pokojni profesor fizičkog vaspitanja Milorad Majkić rodom Kozarčanin koji je biciklom putovao na Olimpijske igre u Atinu i Peking.

U utorak u 20 sati na programu Televizije Rubin pogledajte reportažu o Pitijadi i o tome kako nastaje krompiruša za Ginisa.