Pijačne priče
On 5 jula, 2017 by Rubin RubinPonuda na kikindskoj Zelenoj pijaci tipična za ovaj period godine. Julske temperature, julska ponuda, a takva i prodaja. Kikinđani najčešće bakaluk obave već u prvim jutarnjim satima, kada je prijatnije šetati između tezgi, na kojima neki od proizvoda deluju već delimično termički obrađeni, zbog plus 38 stepeni, iako je subjektivni osećaj i do 50. Tim povodom izdvajamo voće osveženja, lubenice po ceni od 35 dinara za kilogram, zatim dinje do 80 dinara, šljive za 60 do 80, kajsije od 80 do 100 dinara, višnje do 180.
Maline je danas bilo moguće kupiti po ceni od 300 dinara, kupine do 500 dinara, trešnje 180, dok je celogodišnje atraktivno voće -limun nuđen po ceni od 250 dinara. Elem, za kilogram krastavaca, koji se ovih dana baš pošteno konzumira i predstavlja povrće za osveženje, danas su kupci izdvajali od 25 do 35 dinara, za papriku do 80, krompir 35, crni luk 40, beli 350 dinara, dok je kupus nuđen po ceni od 35 dinara kilogram. Tikvice, najčešće one malo zrelije za čušpajz ili odlaganje u zamrzivač prodavane su po ceni od 10 dinara za komad, šargarepa 40 dinara, zelen od 40 do 80 dinara veza.
Danas je bilo moguće kupiti i rasad karfiola po ceni od 10 do 12 dinara komad, klip mladog kukuruza za 30 dinara. Povrće, mnogima vrlo drago ovih dana svakako je paradajz, koji savršeno pomaže u ovim vrelim danima, te ga svako konzumira baš onako kako mu drago.
Odmah kod tezgi sa paradajzom, visokim temperaturama odolevaju i saksijski primerci porodice Smiljanić, koji i sada imaju adekvatnu ponudu za ljubitelje cveća. Lepo i otporno cveće, Jadranska lepotica, danas su nudili po ceni od svega 50 dinara.
Baš ovaj naziv lepog vrtnog bilja predstavlja i šlagvort za jadranske priče u mislu poređenja cena. Elem, Budva, Kotor, Tivat u svojoj pijačnoj ponudu imaju raznih đakonija, klasičnih mamipara za sve, a pogotovo paradajz turiste, koji ovih dana naseljavaju Crnu Goru bar na deset dana. U nekedašnjoj bratskoj nam republici kilogram paradajza je recimo nuđen po ceni od 1,7 evra do 2,5 ili oko 250 dinara, što je za čitavih 180 dinara viša cena nego u Kikindi. Krastavac je nuđen po ceni od evra do 1, 50 evra, luk do 1, 80, dok se za kilogram krompira traži 70 centi, ili 85 dinara. Boranija je prodavana po ceni od 2 evra, kao i plavi patlidžan, dok je paprika u Kotoru do 1, 5 evra. Masline iz Stoliva, čak 12 sorti prodavane su po ceni od 8 evra kilogram, kruške do 2, 5, višnje do 3 evra, breskve do 2 evra, dok su dinje prodavane po ceni od 1 do jednog ipo evra. Najcenjenije lisičarke prodavane su po ceni od 20 evra kilogram. Ipak za posebnu vrstu školjki pojedini turisti bez žaljenja daju i do 300 dinara, za samo jedan zalogaj recimo ostriga, kao što je ovaj par Rusa, na budvanjskoj rivijeri.
Od kad je sveta i veka, ostrige se smatraju delikatesom bez koga ni jedna iole fensi zabava ne može da prođe, a smatraju se i jakim afrodizijakom. Postoji oko 50 vrsta ostriga. Neki ljudi vole da ih zagrizu kako bi osetili morski ukus u ustima, dok ih mnogi jednostavno samo progutaju.“
You may also like
Arhive
- jul 2022
- jun 2022
- maj 2022
- april 2022
- mart 2022
- februar 2022
- januar 2022
- decembar 2021
- novembar 2021
- oktobar 2021
- septembar 2021
- avgust 2021
- jul 2021
- jun 2021
- maj 2021
- april 2021
- mart 2021
- februar 2021
- januar 2021
- decembar 2020
- novembar 2020
- oktobar 2020
- septembar 2020
- avgust 2020
- jul 2020
- jun 2020
- maj 2020
- april 2020
- mart 2020
- februar 2020
- januar 2020
- decembar 2019
- novembar 2019
- oktobar 2019
- septembar 2019
- avgust 2019
- jul 2019
- jun 2019
- maj 2019
- april 2019
- mart 2019
- februar 2019
- januar 2019
- decembar 2018
- novembar 2018
- oktobar 2018
- septembar 2018
- avgust 2018
- jul 2018
- jun 2018
- maj 2018
- april 2018
- mart 2018
- februar 2018
- januar 2018
- decembar 2017
- novembar 2017
- oktobar 2017
- septembar 2017
- avgust 2017
- jul 2017
- jun 2017
- maj 2017
- april 2017
- mart 2017
- februar 2017
- januar 2017
- decembar 2016
- novembar 2016
- oktobar 2016
- septembar 2016
- avgust 2016
- jul 2016
- maj 2016