Pijačne, novogodišnje priče…

U novogodišnjoj noći, koja se polako približava, neko će biti iznenađen šarenom čestitkom, koju će naći u svom poštanskom sandučetu. Tradicija slanja lepih želja, putem čestitki još uvek nije zamrla, a određeni broj sugrađanai i dalje voli na taj način da čestita dolazak Nove godine.

 

Decembarske dnevne priče zaokružele prvi polumesečni bilans, koji nalaže da se počne sa prazničnim pripremama. Ako se kreće u pazar, onda se ponese od kuće malo onog čarobnog sjaja u očima, koji nagoveštava radost zbog kupovine svih onih đakonija, koje praznik čine euforičnim.

 

 

A, Kikinđani vole da se prošetaju, da uživaju gledajući šljašteće trake, ukrase, svilene bombone. Svake godine u decembru, na prostoru kikindske Zelene pijace to im je i omogućeno, a prodavci već znaju šta je ono što je najzanimljivije za prodaju, premda gledaju i da obogate asortiman novotarijama.

 

U ponudi su ukrasi, koje trgovci cene od 50 do 250 dinara, za prskalice se ovih dana traži od 40 do 50 dinara, svetleća srca koštaju od 600 do 700 dinara, disko kugla od 300 do 400 dinara, žičane niti dužine 2 metra, po ceni od 80 dinara. Led lampice za spoljašnje kićenje od 150 do 400 dinara, u zavisnosti od dužine. Kesice za paketiće bilo je moguće kupiti po ceni od 20 do 30 dinara.

 

Slatka ponuda svakako je najzanimljivija najmlađima, koji će očekivati i koju bombonu okačenu na jelci. Ponuda je poslednjih godina proširena, ali  je vrlo teško pronaći prave salon bombone, one sa šećernim punjenjem, koje je najlepše jesti direktno sa jelke, kad niko naročito ne gleda. Takvih više gotovo i da nema. Sada je u ponudi čokoladna varijanta za koju je bilo potrebno izdvojiti od 370 do 500 dinara kilogram.

Čokoladni deda mraz, u zavisnosti od veličine i da li se radi o kinder čokoladi ili kako kremu, cenjen je od 30 do 300 dinara.

 

Osim ovih cena, poslednjih dana najčešće se pazari suvo voće, pa se za suve smokve izdvaja od 300 do 340 dinara, za šljive od 300 do 400 dinara. Za očišćene orahe prodavci su tražili od 750 do 850 dinara, suvo grožđe od 300 do 500 dinara, pistaće do 800 dinara, badem 1300, dok je lešnik stajao od 1000 do 1200 dinara kilogram.