Pevačke grupe “Gusala” predstavljale Kikindu

Pevačka grupa “Melizmi” predstavljala je Kikindu na sedmom Međunarodnom festivalu izvornog i etno pevanja “Bez izvora nema vode”.

-Pobrale smo aplauze i ostavile dobar utisak u Brčkom. Predstavili smo naš grad i pozvali naše domaćine u goste jer i Kikinda ima odlične festivale i veoma dobru kulturnu ponudu – istakla je Biljana Mandić iz pevačke grupe “Melizmi”.

I članice izvođačke pevačke grupe ADZNM “Gusle” učestvovale su na festivalu “Krajiški biseri” u Plandištu koji je održan 15. put. Radi se o festivalu koji neguje krajiško izvorno pevanje odnosno ojkanje ili ojkalice.

-Prisustvovali smo i predavanju o nematerijalnom kulturnom nasleđu Srba Krajišnika. Dosta toga smo naučili i dogovorili buduću saradnju. Dobili smo i pozive za dva festivala koja se održavaju kako bi se održalo dinarsko pevanje, što nama iz Banata puno znači – rekla je Magdalena Popov, umetničku rukovodilac “Gusala”.

Magdalena Popov dodaje da je ovo bio prvi put da mlade članice pevačke grupe učestvuju na festivalu na kojem su se predstavile grupe koje neguju dinarsko tradicionalno pevanje Korduna, Banije, Like, BiH, Crne Gore.