Pevačka grupa KUD-a “Izvor” na koncertu u Drvaru: Poveljom o saradnji ozvaničili prijateljstvo sa etno grupom “Carza”

Mlađa ženska pevačka grupa KUD-a “Izvor” iz Nakova boravila je u Drvaru od 26. do 29. septembra povodom potpisivanja povelje o saradnji i prijateljstvu sa etno grupom “Carza”. Dve grupe počele su saradnju 2016. godine, kada su prepoznale istu energiju, entuzijazam i ljubav prema čuvanju tradicije i kulture naroda pesmom. Nesebična saradnja, povezanost i međusobno uvažavanje, praćeno velikom količinom emocija je i rezultiralo da ove dve grupe požele da saradnju ozvaniče potpisivanjem povelje, a nakon toga održe zajednički koncert pod nazivom “Vera, nada, ljubav”.

U subotu su potpisali povelju o prijateljstvu i saradnji, a činu potpisivanja, kao i koncertu nakon toga je prisustvovao i Nikola Lukač, načelnik Severnobanatskog okruga, koji je i pomogao članovima KUD “Izvor” da otputuju u Drvar, zatim konzul Republike Srbije Predrag Mitić, načelnica opštine Drvar Dušica Runić, ministri kantona 10 Vasilija Broćeta i Miloš Bauk, sveštenstvo Eparhije bihaćkopetrovačke, načelnici Srpskih opština, predsednik udruženja Drvarčana u Beogradu Stevan Banjac i mnogi drugi.

Koncert je bio koncipiran u tri bloka: duhovni, izvorni i etno. Porta hrama Svetog Save je bila prepuna, a veče puno emocija.

Nebom su goreli lampioni želja, želja da ljubav bude svuda oko nas, da se čuva i neguje ono što se ove dve grupe svim snagama bore da sačuvaju od zaborava, da ne bude gladnih, bolesnih, želja da sačuvamo naše ognjište. Koncert je završen pesmom Suza Kosova (autor Željko Panonac), kada su portu obasjale baklje koje su nosili članovi KUD Izvor (Nakovo), SKUD Gavrilo Princip (Bosansko Grahovo) i AKUD Mira Lukač (Drvar), a crkvena zvona koja su se čula su dala amanet da se ovo veče pamti i ostavila zavet da se neguje i čuva od zaborava istorija i kultura naših naroda, kao i prijateljstvo između ove dve grupe-navodi Marija Tubin, predsednica KUD “Izvor”.