Peta knjiga-Strip Mokrinčanina, Spasoja Kulauzova, predstavljena u KC-u

Kikindskoj publici u galerijskom prostoru Kulturnog centra, još jednom se svojom novom strip knjigom predstavio Spasoje Kulauzov, Mokrinčanin, jedan od onih domaćih stvaralaca, koji su plodonosni u svom radu ali su ipak ostali nedovoljno poznati strip javnosti. I ovu knjigu autora Spasoje Kulauzova, štampao je kikindski Kulturni centar.

Spasoje Kulauzov rođen je pedesetih godina, prošloga veka, u Mokrinu. Kako sam o sebi kaže, talenat koji je do sada pokazao u više žanrova predstavlja jednu vrstu ličnog nadahnuća da stvara na sasvim spontan način, bez velikog predumišljaja, nošen samo ličnom inspiracijom:

-Najviše me motivišu kratke priče, onda to jednom godišnje smestim u knjigu. Nemam nekog scenaristu, za neke duže projekte, ali o o tom po tom, biće.. Ja sam radio sve teme, sve mi je dobro, ako je dobra priča. Ako se meni priča dopadne onda je radim, ako ne, onda ne. od 2005. radim samo strip, a radio sam i murale, ikone, nema šta nisam radio. Pored vesternstripova nacrtao je više ratnih epizoda za legendarnu ediciju„Nikad robom“.

Za„Dečje novine“počeo je da objavljuje već 1973. Za„Dnevnik“je osamdesetih nacrtao dve epizode licencnog stripa„Veliki Blek“, iako, kako kaže nikada nije ni video taj strip pre nego što mu je ponuđeno da crta poznati strip lik:

-To mi je bio kao domaći zadatak, da ga uradim. Oni su jako zahtevni, ali to nije bio moj žanr, to da čitam. Ja nisam pročitao ni jedan strip Blek Stena, ni jedan strip Zagor. Kulauzov je u različitim publikacijama objavio niz kraćih stripova. Do 2010. bavio ilustovanjem knjiga, karikaturom i slikarstvom odnosno bio član redakcije„Mokrinskih novina“.

Povratak stripu rezultirao je većim brojem urađenih novih kratkih stripova od kojih je par već objavljen. njegov strip “Metak za Kida” otkupljen je od izdavacke kuce “Decije Novine”. Dobitnik je trece nagrade na konkursu u Zagrebu za domaci strip. Poznati stripovi, koje je uradio su Sukob u selu, Dokaz hrabrosti, Dvoboj, Trigo, Keri.