Pesticid “fipronil” uzrok trovanja pčela

Trovanje pčela problem je sa kojim se suočavaju kikindski pčelari godinama unazad. Ovog maja stradalo je oko 1.700 košnica u ataru od Kikinde prema Novom Miloševu, Iđošu i Zrenjaninu, a stradala društva udaljena su i po nekoliko kilometara jedna od drugih. Pčelari godinama tvrde da je uzrok trovanja upotreba zabranjenih pesticida, a sadu su za to dobili i potvrdu, ističe predsednik udruženja pčelara „Kikinda“ Saša Čolak.

-Uzrok trovanja je pesticid “fipronil”. Upotreba ovog pesticida u Srbiji je zabranjena najmanje sedam godina. To mi je potvrđeno u kikindskom Javnom tužilaštvu, a sve je potkrepljeno analizama koje su uradile relevantne institucije. Ova činjenica dokazuje da smo bili u pravu i da pčele nisu uginule zbog bolesti. Koje parcele su tretirane ovim otrovom i ko je za to kriv još uvek se istražuje – rekao je Čolak.

Analize su obavljene u Gradskom zavoda za javno zdravlje u Beogradu tačnije u njihovoj Laboratoriji za humanu ekologiju i ekotoksikologiju .

-Reč je o akreditovanoj ustanovi. Svaka analiza koja se ovde obavi priznaje se na sudu. Sada ne postoje sumnje da su pčele otrovane „fipronilom“ – dodaje Saša Čolak.

Koncentracija ovog otrova daleko je iznad doze koja ubija pčele. Svega 25 grama „fipronila“ dovoljno je za hektar obradivog zemljišta.