Pesme Dušana Vasiljeva i dalje žive

Zavičajno odeljenje Narodne biblioteke „Jovan Popović“ predstavilo je knjigu „Pesme“ Dušana Vasiljeva. U pitanju je prva zbirka sabranih dela našeg najpoznatijeg pesnika, objavljena u izdanju Partizanske knjige, prvi put nakon 67 godina.

Književni krističar Ivan Radosavljević ističe da mu je posebno drago što je Izdavačka kuća „Partizanska knjiga“ odlučila da se bavi ovim teškim i donekle nezahvalnim poslom. On dodaje da bi u nekoj srećnijoj i uređenijoj zemlji književna baština imala mnogo bolji tretman:

-Bitno je da Partizanska knjiga ima jednu veliku volju i odlučnost da baštinu sačuva i ponovo predstavi novim generacijama, da je učini dostupnom u jednom izvanrednom izdanju.

Dušana Vasiljeva često nazivaju pesnikom rata i pesnikom poraza. Preminuo je u 24. godini i za svog života nije objavio nijednu knjigu. Bio je predstavnik generacije koja je preudno bila određena Prvim svetskim ratom.

Objavljivanje sabranih dela Dušana Vasiljeva pomogli su Grad Kikinda i Udruženje „Kikinda Short“. Na promociji, koja je održana u prostorijama Dečijeg odeljenja Narodne biblioteke „Jovan Popović“, pored Radosavljevića, govorili su i Srđan Srdić i Vladimir Arsenić.