Pesma kao “Svetlo ugaslih očiju”. Priča o Ratomiru Šćepiću

Sugrađaninu Ratomiru Šćepiću, koji je svoj radni vek proveo na Galadu, devedesetih godina dijagnostikovan je glaukom. Bolest je vrlo brzo napredovala, da bi dvehiljadite ostao potpuno slep. Kao član organizacije „Severni Banat“ bio je na obuci za korišćenje belog štapa, što mu dosta pomaže da samostalno, svakoga dana dođe do centra, do organizacije i vrati se kući.

Kad život dozvoli da pola veka prođe u lepoti i šarenilu boja, a onda grubo pogasi sva svetla, ostaju sećanja na vremena u kom su godišnja doba imala boje, a voljena bića i mladost i starost. Sugrađanin Ratomir Šćekić, koga svi rado zovu čika Ratko, ostao je potpuno slep u svojoj 58. godini života. Kako kaže, nikada neće saznati zašto je sve došlo i što tom brzinom, ali su ga baš te okolnosti naučile da, koristeći se sećanjima, već dvadeset godina, uz podršku svoje dece, vodi samostalan život:

-Tako je došlo, da li zbog stresa, kažu to je razlog. Pitam se i da li su ratne godine doprinele svemu ovome, tek…eto. Otišao sam u bolnicu, bio na nekakvom ispitivanju, ali…izašao sam potpuno slep. Nije bilo pomoći. Glaukom je to..

 

Radeći godinama u firmi „Galad“ on je vodio porodični život, uz suprugu i dvoje dece. Kako kaže, možda je sve ipak moglo biti drugačije:

-Možda je moglo, ko to sada da zna. Možda sam mogao još malo da vidim, još neko vreme. Sada je tehnologija uznapredovala i siguran sam, kada se na vreme ustanovi, da se vid polako gasi. Kod mene je vrlo brzo došlo do potpunog slepila.

Svakoga dana nakon jutarnje higijene, svakodnevnog brijanja i u 78. godini života, čika Ratko prelazi na pravljenje doručka.

 Svoje dane, naš sagovornik provodi u svojim uobičajenim aktivnostima, ali uvek stigne i da napiše po koji stih, po čemu je već poznat. Kako kaže, taj talenat u njemu su drugi otkrili.

I tako, negde oko devet sati, pođe čika Ratko poznatim ulicama, uz pomoć belog štapa, polako do organizacije gde čuje sve potrebne informacije, malo posedi i kako kaže, do obližnjeg kafića, gde svojim drugarima odrecituje i po koji novi stih o staroj ljubavi. Više o životu sugrađanina Ratomira Šćepića možete pogledati u emisiji Rubinizmi, koja je na našem programu u petak 20. marta, u 21 sat.