„Perlica“ vraća kragne u modu

Aleksandra Felbab, Novobečejka koja već nekoliko godina živi i radi u Kikindi, ima interesantan hobi. Ona izrađuje ukrasne kragne, nalik na ogrlice, koje karakterišu različiti ukrasi, među kojima se najistaknutije perlice, po kojima je i nazvala svoj mali biznis.

-Ideju sam dobila tragajući po internetu, gde sam videla slične ogrlice, koje su bile veoma lepe. Nisam mogla da se odlučim koju bih pre uzela. Podelila sam to sa koleginicom Oliverom Ivanović, koja je predložila da ih napravimo same. Budući da ionako svašta pravimo, učinilo mi se kao dobra ideja. Krenula sam sama u tu avanturu i kada sam napravila prvu, drugu, treću, ponelo me je i sada ih imam mnogo.

Naša sagovornica je po profesiji vaspitačica, tako da joj kreativnosti ne manjka. Kako kaže, ovakav hobi ne iziskuje mnogo vremena, ali zahteva određene veštine, posebno izvežbanost fine motorike šake.

-Nekada sam pravila korpice od papira i tu sam se izveštila, tako da mi sada nije potrebno puno vremena, ali svakako da je neophodan trud. U svemu su najbitnije perlice, ukrasi, trakice, a najviše mašta.

Inspiraciju pronalazi svuda. U nekim danima je posebno nadahnuta, dok postoji period kada ideja ne dolazi. Ipak, prednjače oni kreativni momenti. Sve što napravi prvo zapadne za oko ljudima iz njenog najbližeg okruženja.

-To su prijateljice i poznanice. Putem interneta se širi taj krug i uglavnom sve ide po preporukama. Devojke i žene već vide jedna na drugoj, pa se raspituju.

Većini nekadašnjih devojčica, a sada mladih žena, detinjstvo je obeleženo kragnama. Gotovo da ne postoji fotografija sa neke svečanosti, na kojoj nema ovog ukrasnog detalja. Neke su ih volele, a nekima su predstavljale muku. Poslednjih godina one su nestale iz mode, ali se sada polako vraćaju.

-Sa sestrom sam evocirala uspomene o starim čipkanim kragnama. Nama je i ranije to bilo zanimljivo, ali manje nego sada. Čipku danas uglavnom stavljam po rubovima kragne. Moda se uvek vraća. Kod ovih ogrlica-kragna zanimljivo je to što upotpune i najobičniju odevnu kombinaciju. Dovoljno je da obučete nešto jednobojno i sasvim obično. Kada se spremamo, mi žene obično imamo dilemu kako nešto da iskombinujemo. Ne volimo da je nešto suviše jednostvano, pa su zato kragne najbolji način da daju notu svečanosti ili da otvore jednostavnost.

Kragne su i danas interesantne devojčicama. Evo kako one reaguju kada u vrtiću vide neku od Aleksandrinih kreacija:

-Devojčicama je uvek zanimljivo da pipnu perlicu ili dodirnu čipku. Baš kao što je i nama to nekad bilo.

Iako sebe uvek vidi primarno kao vaspitača, naša sagovornica ističe da nikada neće prestati da mašta i radi nešto kreativno.