Penzioneri i izvorno narodno stvaralaštvo

KUD „Sunčana jesen“ kikindskog Udruženja penzionera deveti put je  bilo domaćin Smotre izvornog narodnog stvaralaštva starih. I ovoga puta na bini se kroz pesmu i igru predstavilo više od sto izvođača.

Smotra izvornog narodnog stvaralaštva starih, deveti put je okupila KUD-a iz Kikinde, ali i iz drugih mesta, navela je predsednica KUD-a “Sunčana jesen” Jela Veličkov i dodala:

-Drago nam je što su tu naši prijatelji, sa kojima se mi družimo. Tu su nam prijatelji iz Novog Sada, iz Ruskog Sela, Nakova, iz Iđoša, zatim članovi društva iz Kikinde.

 

Kako objašnjava predsednica KUD-Udruženja penzionera grada Novog Sada, Olga Kovač saradnja koja je uspostavljena traje već godinama na obostrano zadovoljstvo:

-Sa velikim zadovoljstvom prihvatamo poziv “Sunčane jeseni” . Danas će naš hor da peva više pesama. Obzirom da penzioneri imaju dosta slobodnog vremena, a da su na  neki način skrajnuti od društva, sredine, pa čak i od porodice, ovakva angažovanja su im vrlo bitna, jer im daju smisao života.

Hor novosadskog udruženja penzionera priprema i vodi dirigentkinja operskog hora SNP, Vesna  Kesić Krsmanović koja je na toj poziciji već 30 godina:

-U svakom slučaju, moje opredeljenje je i u smislu angažovanja horsko pevanje i jako se radujem svemu tome. Rado sam se prihvatila rada sa penzionerskim udruženjem i vrlo sam srećna. Zadovoljna sam na probama, ali i kada smo u situaciji da svoj kvalitet unaprede  i pokažu na ovakvim nastupima.   Kvalitet koji je itekako prisutan krasi ove ljude koji se angažuju radeći nešto što vole. Sunčana jesen itekako može biti lepa i zanimljiva.

Svečani program u sali kikindskog Udruženja penzionera bio je upotpunjen muzikom, folklorom, recitalima, kao i solo pesmama.

Deveta Smotra i ovoga puta bila je razlog okupljanja kako samih učesnika, tako i gostiju koji su sa uživanjem propratili svaku tačku. Sledeće što se priprema u uvek aktivnom KUD-u „Sunčana jesen“ je obeležavanja godinjice postojanja društva, ali i “Đakonije”, kada takođe očekuje veći broj učesnika