Penzioner iz Kikinde proizvodi selektore za seme

Penzioner iz Kikinde Miloš Galešev iz Kikinde duže od decenije bavi se proizvodnjom selektora za seme. Njegove mašine osim u Vojvodini traže se i u Srbiji.
-Ideju sam dobio pre desetak, dvanaest godina kada sam na jednoj parceli zasejao proso. Nisam imao mašinu da iselektiram seme, pa je rod počeo jako da se suši. Svi koje sam pitao da mi pomognu ili su bili zauzeti ili su odlagali ovaj posao tako da sam rešio da napravim mašinu za sebe. Kada su moji prijatelji i poznanici shvatili kako radi tražili su da i njima napravim selektirke, pa je posao tako i krenuo- priča Miloš Galešev.


Mašine služe za selekciju svih semena.
-Primera radi seme koje se koristi za ishranu ptica, golubova iselektiram pre nego što ga uskladištim. Izbacim zelenu masu i sve ono što se nakupi. Kada se osuši proces ponovim još jednom. Kako nisam bio potpuno zadovoljan, došao sam na ideju da napravim još jednu mašinu koju sam nazvao polirka. Ona služi za skidanje najfinije prašine. Ovu mašinu najviše koriste oni koji prže ludajino i suncokretovo seme jer čisti zrno od mikro prašine – objašnjava Galešev.
Selektir mašina može da očisti semena poput pšenice, kukuruz, proso.
-Za malu mašinu imam najviše kupaca u Srbiji. Kupci su mala poljoprivredna gazdinstva kojima je ona neophodna jer su za njihovu proizvodnju potrebna sitna semena poput semena peršuna, maka, cveća. -ističe naš sagovornik.


Mašine se izrađuju u tri veličine: mala, srednja i velika. Srednja može da selektira od 400 do 550 kilograma semena na sat, a mala od 150 do 200 kilograma.
-Poljoprprivredni proizvođači seju pšenicu sa tavana koja mora da se iselektira pre setve, za šta su ove mašine odlične. Nove mašine za setvu jesu savremene i jako dobre, ali kada u semenu ima slame, polutki, prljavštine ona neće da seje kako treba – naveo je Galešev.
Miloš Galešev ima i poljoprivrednu proizvodnju uzgaja proso, šareni suncokret za ishranu ptica, a ove godine na parceli od 3,5 jutara imao je konoplju. Velika ljubav su mu papagaji koji su mu hobi. Ima kozice, nimfe, rozele, a planira ponovo da uzgaja i tigrice.