Penzija, može i ne mora

Ove kalendarske godine žene u starosnu penziju mogu sa 62 godine života i 15 godina radnog staža. Muškarci u starosnu penziju 2018. idu po starom, sa 65 godina života i 15 godina staža. U slučaju prevremene starosne penzije, ona se trajno umanjuje za 0,34 odsto za svaki mesec pre navršenih godina života propisanih za sticanje prava na starosnu penziju, a to je i razlog što se zaposleni sve ređe odlučuju za odlazak u penziju, po ovom osnovu.

 Jedna od profesija, osim zdravstva je prosveta, gde se očekuje da vaspitači, učitelji, nastavnici daju svoj maksimum do određenih godina, kada se mesto ustupa mlađima. U kikindskim osnovnim školama i školama okolnih sela, određeni broj zaposlenih je stekao jedan od dva potrebna uslova za odlazak u penziju, ali prema našim podacima svega dvoje prosvetnih radnika u ovoj nastavnoj godini će otići u zasluženu mirovinu.

Materijalna satisfakcija, koja je umanjena može biti razlog strahu od odlaska u penziju. Neki čak tumače da je penzija i socijalna kategorija. Psiholog u Gimnaziji Miljana Kitanović smatra da to ipak nije jedini razlog otporu:

 

Veliki problem stvara se sa organizovanjem vremena. Kako sada organizovati sebe. Veliki deo svog vremena smo provodili na radnom mestu, imali smo neka zaduženja, osetili smo se važno, sada gubimo status n ekog ko je koristan. Ja mislim da je to možda i najveći problem ljudi koji su  na kraju svog radnog veka.

 

Sugrađanka Marija Novaković je radeći kao nastavnica otišla u penziju nakon što je napunila 52 godine starosti i 35 godina radnog staža. Na pitanje, da li je jedna od onih kojima je penzijom uskraćena mogućnost da bolje organizuje svoj dan Novaković kaže:

-Ne, ja sam uvek umela da se snađem, tako je i sada. Toliko ima lepih stvari koje ne zavise od para. Eto recimo dolazak ovde na igranku. Nasmejemo se, razgovaramo, igramo, družimo se, razonodimo. Imaš sa kim da podeliš svoje uspomene, detinjstvo, mladost…mi smo slična generacija.

Stavovi o vremenu odlaska u penziju razlikuju se i vrlo su individualni, razlozi takođe. I dok jedni željno očekuju penzionerske dane, drugi se pribojavaju i žive u latentnoj paranoji po principu, šta posle? Žene i muškarci  različito razmišljaju, kada se priča o penzionerskim danima. Jedno je sigurno, kako propisuje aktuelni Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju, razlika u uslovima za penzionisanje muškaraca i žena biće sve do 2032. godine, što znači da će građankama Srbije za redovnu penziju biti potrebno kao i građanima – 65 godina života i 15 staža.