Pegla na žeravicu, pisaća mašina, žrvanj-eksponati u Noći istraživača u Kikindi

Deseta Evropska noć istraživača u Srbiji obeležena je u dvadeset devet gradova širom zemlje, među kojima je i Kikinda. Kroz slogan „Deseta noć, kroz znanje daje moć“ posetioci su u Narodnom muzeju, koji je partner Centru za stručno usavršavanje kao fglavnom organizatoru,  u ovoj manifestaciji, imali mogućnost da se upoznaju sa vrednostima kulturnog nasleđa, kao i sa ulogom zajednice u očuvanju kulturnog identiteta.

Evropsko naučno druženje, koje se svakog septembra istovremeno održava u svim krajevima Evrope, u našoj zemlji, kao i Kikindi, kao jednom od 29 gradova organizovana je po deseti put. U svečanoj sali Narodnog muzeja, od 17 do 22 sata svi koji su želili i imali nameru da se upoznaju sa istorijom naroda ovog podneblja, naveo je kustos pedagog, Dragan Kiurski, su mogli i da vide praktičnost predmeta, koji su nekada korišćeni u domaćinstvima:

-Noć istraživača, finalna i završna noć manifestacije. Koncipirana je tako da smo iz muzejskih depoa izvukli deset zanimljivih predmeta, koji se ili mogu videti na postavci ili su u depoima zapravo. Da objasnim, vi kada dođete u muzej, vi obično gledate predmete ali ne znate kako oni funkcionišu. Mi smo hteli večeras da pokažemo kako predmeti funkcionišu, koja je njihova namena, kako se njima rukuje. Izložili smo recimo žrvanj, pisaću mašinu, tegove za pecanje iz praistorije i drugo.

Za sve posetioce, pogotovo za one mlađe, tvrdi Kiurski, cela postavka je bila vrlo zanimljiva i izazivala je veliko interesovanje. Ono što mnogi ističu kao najzanimljivije je način kako se nekada mlelo brašno, ali ni stara pegla nije izostala kada je atraktivnost u pitanju.

U završnoj Noći manifestacije Narodni muzej i postavku eksponata je posetilo više od sto  posetilaca, što govori o atraktivnosti same ideje. Sadržaji Noći istraživača su uvek novi, atraktivni, interaktivni, prilagođeni svim uzrastima i ne zahtevaju prethodno stručno obrazovanje.

Osim toga, pružaju jedinstvenu priliku za otkrivanje kako nauka utiče na naš svakodnevni život.
Noć istraživača je podržana od strane Evropske komisije u okviru Marija Sklodovska-Kiri akcije,