Pčelaru iz Kikinde uništen pčelinjak

Željku Radivojši dva maloletnika iz Kikinde uništila su i razorila pčelinjak. U huliganskom činu stradala je 71 košnica i isto toliko pčelinjhih društava.Nemio događaj desio se tokom noći između ponedeljka i utorka. Slučaj je prijavljen policiji koja je vrlo brzo pronašla počinioce.


-Prema navodima iz policije, košnice su uništila dva dečaka starosti 14 i 15 godina. Oni su za kratko vreme uspeli da unište naš dugogodišnji rad i trud – kaže Željko Radivojša, pčelar.
Kada je došao na pčelinjak, naš sagovornik nije mogao da veruje sopstvenim očima:
-Mislio sam da su košnice pokradene. Kada sam došao na lice mesta video sam ništa nije odneto da je sve tu isprevrtano i rastureno.
Radivojša dodaje da je šteta ogromna, a prva procena je da iznosi više od pola miliona dinara.

-Još uvek ne možemo da procenimo kolika je krajnja šteta. Košnice sam vratio na mesto uz pomoć prijatelja. Najviše me brine to što je bila hladna noć i za sada ne znam koliko je matica preživelo. Uginule matice sada ne možemo da zamenimo jer ih u ovom periodu godine nema. Ova godina je izgubljena za nas.

Željko Radivojša pčelarstvom se bavi već osmu godinu. Zaposlen je kao nastavnik fizike u OŠ “Žarko Zrenjanin” i ima troje dece, a pčelarstvo mu je hobi koji pomaže da se upotpuni kućni budžet. Ove godine planirao je da pčele nosi na ispašu i da proizvede i bagremov i lipov med. Kaže da je prošla godina bila katastrofalna za pčelare i da se nadao da će ove godine nadoknaditi gubitke.