Pčelari svojim sugrađanima

Na Gradskom trgu održana je šesta manifestacija “Kikindski pčelari Kikinđanima”.Izložba pčelara prava je prilika da se građani upoznaju sa domaćim proizvođačima meda i da se promoviše pčelarstvo jer je ova grana poljoprivrede u ekspanziji.Na petnaestak tezgi sugrađani su imali priliku da vide i kupe veliki broj pčelinjih proizvoda. Prvi put na sajmu, pored Kikinđana, nastupila su i sva udruženja iz okolnih mesta: „Matica“ iz Banatskog Velikog Sela, „Branko Kaurin“ iz Novih Kozaraca, „Roj“ iz Ruskog Sela, „Banatska žuta matica“ iz Banatske Topole, „Bašaid“ iz Bašaida.Manifestaciju je otvorio Miodrag Bulajić, član Gradskog veća koji je istakao da je ovaj sajam prerastao lokalne okvire.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-Lokalna samouprava je u proteklih pet godina opredelila značjana sredstva za razvoj pčelarstva i to za nabavku opreme, lekove, preparate, poboljšanje opšteg stanja pčelinjih zajednica, kao i za košnice namenjene početnicima u pčelarstvu. Tu je i novac dodeljen za pčelarski pogon koji zaokružuje proces proizvodnje i prerade meda. U saradnji sa pokrajinskim i republičkim institucijama imali smo i mere podrške za nabavku mladih rojeva i šećera kada je to pčelarima bilo najpotrebnije – pojasnio je Bulajić.

Saša Čolak, predsednik udruženja pčelara „Kikinda“ dodao je da je ovo bila prilika da se druže sa gostima iz Jagodine, Beograda, Šumadije, Srema, Bačke i Banata, kao i susedne Rumunije.

Ponosni smo što nam se mladi ljudi odlučuju da se bave pčelarstvom. Ovo je odlična prilika da predstavimo i njih i njihove proizvode. Godina za pčelare bila je loša, ali se mi uvek nadamo da će naredna biti bolja. I dalje je prisutno trovanje pčela i to je ono što nas unazađuje – istakao je Čolak.

U dvorištu KCK ovim povodom deca su pripremila kulturno-zabavni program, a proglašeni su i pobednici likovnog konkursa pod nazivom „Deca pčele, cvet i med“. Manifestacija je bila prilika i za edukaciju tako da je Zoran Petrović iz Lajkovca održao stručno predavanje zainteresovanim pčelarima. Otvoren je i novi pogon za preradu meda u prostorijama udruženja u ulici Generala Drpašina.