Pčelar Jovo Vukmirović osvojio zlatnu medalju za kvalitet meda

Pčelar iz Kikinde Jovo Vukmirović osvojio je prvo mesto na Prvom međunarodnom ocenjivanju meda u Novom Brdu. Njegov med nagrađen je zlatnom medaljom za kvalitet. Od malih nogu zanima se za pčelarstvo jer je u rodnoj kući u Novim Kozarcima uvek imao košnica. I danas mu je pčelinjak u Novim Kozarcima i na nagovor prijatelja učestvovao je na ovom takmičenju.

U kategoriji suncokretovog meda koji proizvodim bilo je 132 uzoraka iz sedam zemalja. Naš med nagrađen je zlatnom medaljom za kvalitet. Jedna od ključnih stvari koje je komisija ocenjivala bilo je određivanje procenta vlage u medu. Naš proizvod imao je 18,5 procenata vlage što nam je donelo maksimalne bodove – rekao je Vukmirović.

Naš sagovornik napominje da je skladištenje meda posle vrcanja izuzetno važno u proizvodnji s obzirom na to da je med hidroskopan i upija vlagu.

-Suncokretov med koji proizvodim imao je 93 procenata polenovih zrnaca od polena i to znači da je čist kao suza i smatram da je to bila naša velika prednost – napominje Vukmirović.

Prve košnice u domaćinstvu Vukmirović stigle su 1981. godine i pčelarstvom su se tada bavili na primitivnom nivou. Pre deset godina, pošto je savladana tehnologija pčelarenja u gazdinstvu Vukmirović počeli su ozbiljnije da bave ovim poslom. Naš sagovornik sledeće godine planira da dobije RS broj kako bi mogao da pakuje i prodaje med i u maloprodajnim objektima.