Padavine dobrodošle ozimim i prolećnim kulturama

Kiša koja je pala u prethodnom periodu dobrodošla je kako ozimim, tako i prolećnim kulturama. Ipak, dugotrajna suša koja je prouzrokovala kasnije nicanje pšenice i otežan razvoj uticala je na sadašnje stanje “hlebnog zrna”.

 

 

 

 

 

 

 

-Stanje ozimih strnina u ataru je poprilično loše. Pšenica je u najnepovoljnijem položaju jer najteže podnosi sušu. Već sada možemo da zaključimo da će na našem lokalitetu rod pšenice biti prepolovoljen. Ječam je u povoljnijem položaju jer bolje podnosi nedostatak vlage – istakao je Zoran Simić, savetodavac PSS.

U februaru je palo 13 litara kiše po kvadratnom metru, u martu svega devet, dok je u aprilu palo 22 litre vodnog taloga što je nedovoljno da se nadomesti nedostatk vlage.

-Padavine u prethodnom periodu uticaće na ravnomernije nicanje jarih useva. U poslednjih 14 dana palo od 35 do 40 litara kiše po kvadrata, ali svega dve, tri kiše bile su efektivne – dodaje Simić.

Žetva ozimog ječma, u zavisnosti od temperatura i trenutnog stanja moguće je da će početi krajem maja, dok žetva pšenice neće početi pre polovine juna. Setva kukuruza i suncokreta završena je na 90 odsto parcela.

-Setva kukuruza je na samom kraju i padavine će omogućiti ravnomernije nicanje na većini parcela. Suncokreta će biti 1.000 do 2.000 hektara nego ranijih godina – kaže naš sagovornik.

U narednom periodu poljoprivrednici treba da urade zaštitu od korova i bolesti. Tradicionalno u našem ataru najzastupljeniji je kukuruz kog će biti na oko 30.000 hektara, suncokreta bi trebalo da bude na oko 15.000 hektara, dok je pšenica zasnovana na 13.000 hektara.