Ozime strnine u zimskom mirovanju

Tokom noći i prepodnevna palo je 15 litara kiše po kvadratnom metru što će dobro će doći svim usevima kako bi se nadoknadio nedostatak vlage u zemljištu.

U kikindskom ataru tokom jeseni zasnovano je oko 13.000 hektara pod pšenicom. To je za oko 3.000 hektara više u odnosu na ranije godine, a setva je na najvećem broju parcela završena u optimalnom roku. Blaga zima odgovara ozimim strninama, a golomrazica koju smo imali prethodnih nekoliko dana negativno utiče na njihov razvoj.

-Ozime strnine nalaze u fazi zimskog mirovanja. Važno je napomenuti da su dobro razvijene ušle u zimu, tako da je stanje sasvim zadovoljavajuće – istakao Aleksandar Pap, savetodavac PSS.

U zemljištu još uvek nije nadoknađena vlaga nastala tokom prošlogodišnje suše.

-U decembru smo imali pedesetak litara kiše tako da se stanje popravilo ipak vlaga još uvek nedostaje jer je sloj zemljišta od 60 do 90 centimetara najsuvlji – kazao je Pap.

Uzorkovano je i analizirano zemljište N min metodom čija je svrha određivanje sadržaja mineralnog azota u zemljištu.Dobijeni rezultati pokazuju da je sadržaj mineralnog azota u zemljištu solidan.

Uljana repica zasnovana je na oko 2.500 hektara i poljoprivrednici se sve više okreću uzgoju ove kulture. Uljana repica je takođe u zimskom mirovanju i zadovoljavajućem razvoju.

Aleksandar Pap preporučuje ratarima da obiđu parcele:

-Što se tiče glodara nisu primećeni u većem broju jer prethodna godina nije pogodovala njihovom razvoju. Sa druge strane imamo krtice koje prate velike humke na koje treba obratiti pažnju. Krtice su zaštićene i poljoprivrednici ne bi trebalo da deluju nedozvoljenim sredstvima.

Početkom februara poljoprivrednike očekuje i prva prihrana ozimih useva.