Ozime strnine u mirovanju, počinje priprema za prolećnu setvu

Ozime strnine pšenica i ječam , zasnovane na oko 13. 000 hektara, nalaze se još uvek u fazi mirovanja. Usevi su u dobrom stanju, a savetodavci Poljoprivredne stručne službe nedavno su uradili i N-min metodu koja je pokazatelj koliko azota je prisutno u zemljištu.

-Analize su pokazale da je azota bilo dovoljno, međutim stanje se pogoršalo sa obilnim padavnima koje smo imali u prethodnom periodu. Sa druge strane kiša je dobro došla pšenici i ječmu, kao i da nadomesti nedostatak vlage u zemljištu – istakao je Aleksandar Pap, savetodavac PSS „ Kikinda“.

U prethodnom periodu bilo je dosta temperaturanih oscilacija od minusa do visokih tempratura neuobičajenih za ovo doba godine. Za sada nisu primećene bolesti na ozimim kulturama.

Prolećna setva koja je uveliko u pripremi biće skuplja nego prošle godine s obzirom na to da je uvećana cena đubriva i semena. Kukuruz će i ovog proleća biti dominantna kultura, a značajne površine naći će se i pod suncokretom. Savet stručnjaka je da se ne žuri sa setvom.