
Ovogodišnja berba grožđa obećava
On 14 septembra, 2020 by Ljiljana PancelU Iđoškim vinogradima počela je berba grožđa. Naš domaćin je ovog puta bila Jelena Stepanov a ovogodišnje grožđe je zadovoljavajućeg kvaliteta.
Na plantaži porodice Stepanov u Iđošu, na početku stare Dudare, proteklog vikenda počela je berba ranih sorti grožđa namenjenog preradi, odnosno pravljenju vina. Način i pažnja kojom se obavlja berba,a potom i transport i prerada vinskog grožđa, značajno utiču na kvalitet budućeg vina, I zato se ovde vodi računa o svakom detalju.
– Nalazite se na jednom od najvećih vinograda na ovom terenu. Vinograd je zasađen na 0,55 hektara mada biljaka ima skoro za hektar. Sorte su Beli burgundac, Rajnski rizling i oko dva procenata je zastupljena Tamjanika. Danas beremo Beli burgundac. Ova godina je jedna od dobrih godina što se tiče visnkih sorti. Očekujemo pun rod obzirom da ulazimo u četvrtu godinu branja. Zasad je iz 2015.godine. U ovom delu parcele gde je Beli burgundac očekujemo 2,5 do 3 tone grožđa što znači da će biti skoro 2.000 litara samog vina jer planiramo da sve pretočimo u vino, kaže naša sagovornica Jelena Stepanov, vinogradarka iz Iđoša.
Zrno je dobrog kvaliteta i sadrži više nego dovoljan procenat šećera pa se može očekivati da će 2020. godina biti godina dobrog vina. Stepanovi se vinogradarstvom bave radi proizvodnje vina, i imaju jasne planove u toj oblasti. Upravo na ovom iđoškom brežuljku svoj put započinje najbolje iđoško vino brenda Kepul.
Godina je s proleća bila dobra pogotovo za pinoe ili burgundac koji mi imamo u zasadu, nije izmrzao. Bilo je ranih mrazeva ali pre nego što je biljka krenula u vegetaciju, tako da smo uspeli da se iz proleća izvučemo u vegetaciju . Što znači da nije izmrzla, da imamo potencijal za dobar rod. Takođe bilo je dovoljno sunčanih dana, ne dovoljno već baš kako treba. Nije bilo kišovito, nije bilo potencijala za razvoj bolesti, tako da je bilo lako sačuvati i sam plod i vinograd. Na našem potezu nije bilo vremenskih nepogoda, grada i oluje i ostalo je da sačekamo samo sunčane dane i evo dočekali smo ih. Sam rod je ušao u zrenje sa i više nego zadovoljavajućim procentom šećera što je vrlo pogodno posle za samu preradu, objašnjava Jelena Stepanov.
Kepuli, zaštitnici Iđoša i njegovih vinograda su patuljci, vilenjaci, u nekim drugim kulturama goblini ili orci, nevaljalci koji služe svojim gospodarima, a u ovom slučaju udovicama sa prostora Banata, naslonjenog na Rumuniju. Kepule su rađale udovice, negujući ih ispod miške, zbog čega su ostajali meleni. Verno su služili svoje gazdarice uz to praveći razne nestašluke. U kikindskom selu Iđoš mitologija Kepula je viševekovna i ne čudi što se po njima zove najbolje iđoško vino. Na pitomim iđoškim brežuljcima, osunčanim prijatnim septembarskim suncem, ovo grožđe započelo je svoj vinski put. Opštirniji razgovor sa našim domaćinima pogledajte u ovonedeljnom izdanju emisije Plodovi ravnice, ove nedelje u 15 h.
You may also like
Arhive
- jul 2022
- jun 2022
- maj 2022
- april 2022
- mart 2022
- februar 2022
- januar 2022
- decembar 2021
- novembar 2021
- oktobar 2021
- septembar 2021
- avgust 2021
- jul 2021
- jun 2021
- maj 2021
- april 2021
- mart 2021
- februar 2021
- januar 2021
- decembar 2020
- novembar 2020
- oktobar 2020
- septembar 2020
- avgust 2020
- jul 2020
- jun 2020
- maj 2020
- april 2020
- mart 2020
- februar 2020
- januar 2020
- decembar 2019
- novembar 2019
- oktobar 2019
- septembar 2019
- avgust 2019
- jul 2019
- jun 2019
- maj 2019
- april 2019
- mart 2019
- februar 2019
- januar 2019
- decembar 2018
- novembar 2018
- oktobar 2018
- septembar 2018
- avgust 2018
- jul 2018
- jun 2018
- maj 2018
- april 2018
- mart 2018
- februar 2018
- januar 2018
- decembar 2017
- novembar 2017
- oktobar 2017
- septembar 2017
- avgust 2017
- jul 2017
- jun 2017
- maj 2017
- april 2017
- mart 2017
- februar 2017
- januar 2017
- decembar 2016
- novembar 2016
- oktobar 2016
- septembar 2016
- avgust 2016
- jul 2016
- maj 2016