Otvorena kolonija slikara “Zdravko Mandić” u Novim Kozarcima

U Novim Kozarcima u Galeriji „Zdravko Mandić“ i ove godine umetnici su našli inspiraciju za rad okruženi delima ovog velikog novokozaračkog slikara.

Ovogodišnja kolonija završava se sutra nakon tri dana stvaranja, a ujedno su u galeriji izložena dela nastala na prošlogodišnjoj koloniji.

Na ovogodišnjoj koloniji “Zdravko Mandić“ u Novim Kozarcima okupilo se dvadesetak umetnika. Do sada je praksa bila da se kolonija održava u maju ali se zbog epidemiološke situacije susret odlagao do sada.

Nama je važno da se održava tradicija. Ovde su izložene slike sa prošlogodišnje kolonije. Imamo različitih izraza, realizma, ekspresije, impresionizma, ima tu i apstraktnih slika tako da sve u svemu slike ostaju u vlasništvu galerije a tako će biti i ove godine, kaže Braco Azarić, predsednik Galerije „Zdravko Mandić“.

Umetnici su pronašli inspiraciju u seoskim motivima. Među njima je i Svetlana Kara, moskovljanka koja duže od decenije živi u Novom Sadu.

Mi se družimo odavno, susretali smo se na brojnim kolonijama. Prvi put sam ovde i mnogo mi se sviđa. Slike koje ovde vidim izložene su fenomenalne. Ponela sam već jednu sliku da završim ali stvarno ne znam, puna sam ideja i ovede je dobra inspiracija, videću za šta ću se odlučiti. Potrudićemo se da dođemo i dogodine, kaže Svetlana Kara, slikarka iz Moskve.

U kući stare nemačke arhitekture gde je i galerija, a na mestu gde se slikari svake godine okupljaju, nalazi se i legat slikara Zdravka Mandića.

Njegovi su se roditelji doselili ovde 1945.godine. U Kikindi je završio Gimnaziju, fakultet u Beogradu. Radio je kao direktor Kulturnog centra u Zrenjaninu, svaremene galerije, posle je prešao u Novi Sad gde je i preminuo 2012.godine. Uvek je Nove Kozarce gledao kao svoj zavičaj iako je rođen u Bosni. Svi umetnici su vezani za svoj zavičaj, tu se najlepše osećaju, najplahovitiji su, tu i stvaraju najrproduktivnije. Mi ovaj legat negujemo i nadamo se da će vremenom vrednost ovog legata da se shvati, malo na ovim banatskim prostorima ima ovakvo vrednih legata, navodi Azarić.

Tu su akvareli, crteži i ulja na platnu iz 1988.godine kada je ostavštvina Zdravka Mandića stigla u selo.

U ovoj kući nalaze se i obeležja iz Bosne kao i legat Đoke Stojičića, kako Azarić kaže, da Kozarčani imaju čime da se ponose.