Otvorena izložba „Fell TV“ u KC

U Kulturnom centru otvorena je izložba fotografija „Fell TV“ novosadskih umetnica Sibile Petenji Arbutine i Jelene Kovačević Vorgučin. Izložba je deo projekta Mind TV, u kojem su snimana deca dok gledaju TV program.

Govori se o tome da naši najmlađi sve više postaju zavisni od televizije. Izložba „Fell TV“ prikazuje izraze lica dece dok gledaju veliki ekran. Umetnice iz Novog Sada kroz fotografije velikog formata poslale su poruku i o to tome koliki je značaj roditeljskog nadzora nad sadržajem koji najmlađi gledaju.

-Istraživanja pokazuju da je televizor kao komad nameštaja i da ga ima gotovo svaka kuća. Osim toga, televizor je postao neka vrsta dadilje, odnosno zamena za pažnju roditelja. Zbog toga se neretko dešava da roditelji u kasnijem dobu ne razumeju ponašanje svoje dece, dodala je Sibila Petenji Arbutina .

Izložba je proistekla iz lične potrebe ovih umetnica, jer su prvo fotografisale svoju decu, da bi se krug širio na decu iz porodičnog i društvenog okruženja. Fotografisale su ih u studiju, dok su oni preko video bima gledali TV sadržaj prema sopstvenom izboru. Fotografisana su deca različitih uzrasta, od trogodišnjaka do dece od dvanaest godina.

-Akcenat nije samo na televiziji, s obzirom da živimo u vremenu velike ekspanizje računara i mobilnih telefona. Ipak, ovaj medij i dalje veoma aktuelan, naglasila je Jelena Kovačević Vorgučin. Izložba biće otvorena do 30. decembra.