Otvoren multidisciplinarni kamp Regionalnog centra za talente „Dušan Vasiljev“

Nekoliko godina unazad obrazovanje izlazi iz okvira propisanih planova i programa i tipičnog učenja „ex catedra“. Talenat i interesovanje sada mogu da se ispolje i kroz dodatne aktivnosti, koje stimulišu najvrednije da saznaju i pokažu više. Zato je u Kikindi pre dve godine zvanično i oformljen Regionalni centar za talente, čiji su polaznici za kratko vreme ostvarili zapažene rezultate.

-Ako pogledate republička i pokrajinska takmičenja, naši učenici su zaista uspešni. Iz godine u godinu se pojavljuju novi mladi ljudi se ističu i koji odlaze i u „Petnicu“ i osvajaju najviša priznanja. Lokalna samouprava je to u prethodnim godinama i prepoznala i nagradila. Bio je to dobar i konstruktivan sastanak na kojem smo dogovorili da, u saradnji sa RCT „Mihajlo Pupin“, koji ima veliko iskustvo, napravimo jedan zajednički projekat i da mi na neki način postanemo produžena ruka Centra iz Pančeva, kaže predsednica Skupštine Grada Kikinde Stanislava Hrnjak.

Rukovodilac pančevačkog Centra Dragoljub Cucić Hrnjakove o talentu i uspešnosti mladih Kikinđana. Stoga je, prema njegovim rečima, bilo potpuno prirodno da se pre dve godine baš u Kikindi otvori Centar za talente.

Saradnja Kikinde i Pančeva sada je podignuta i na viši nivo, budući da su polaznici i predavači Centra „Mihajlo Pupin“ gosti prvog kampa u ogranizaciji Regionalnog centra za talente „Dušan Vasiljev“. Talentovani i vredni srednjoškolci ovog vikenda proučavaju delo Šoderloa de Lakloa „Opasne veze“ kroz više aspekata: istoriju, književnost, francuski jezik, dramsku sekciju i psihologiju.

Osim toga, gosti našeg grada posetiće sve znamenitosti Kikinde, kao i novootvoreni Muzej „Terra“. Aktivnosti u čijem su fokusu mladi uvek će imati podršku gradskog rukovodstva, dodala je Hrnjakova.

Polaznici Centra za talente „Dušan Vasiljev“ osvajali su najviša priznanja na republičkim takmičenjima iz gotovo svih naučno-istraživačkih oblasti. Kamp pod nazivom „Multidisciplinarni pristup romanu Opasne veze Šoderloa de Lakloa“ pohađa 14 učenika iz Pančeva i 30oro mladih Kikinđana.