Otvoren kružni tok na ulazu u grad

Pre godinu i po dana započet je projekat kojim je predviđeno da se u potpunosti promeni ulazak u Kikindu. Zelene površine su uređene, prostor je pošumljen, a novom izgledu poseban pečat dao je kružni tok čija izgradnja je završena pre roka.

-Podsetio bih da smo pre godinu dana uredili šumicu na ulazu u grad koja je bila u katastrofalnom stanju. Tada smo obećali građanima da će ulazak u grad biti potpuno drugačiji. Prioritet je bila saobraćajna deonica na delu puta na kom se nalazi i sporedni put za Iđoš. Taj projekat je završen jer je izgrađen kružni tok koji je važan najpre iz bezbednosnih razloga. Ujedno, rekonstruisani su i kišni kanali kojima je poboljašn odvod viška vode u ovom delu grada – rekao je Pavle Markov, gradonačelnik.

Izmenom saobraćaja državni put ide oko Kikinde, tako da je ulaz u grad prešao u nadležnost lokalne samouprave.

-Zajedničkim projektom sa JP “Putevi Srbije” završen je početak izmena ulaza u grad. Počev od Kompanije “Zoppas”, preko nove NIS-ove benzinske stanice do kružnog toka, Kikinda je dobila ulaz u grad kakv joj i priliči. Sledeće godine planirana je završetak odnosno uređenje puta koji se uliva u Svetosavsku ulicu. Radi se i Industrijska zona na samom ulazu, tako da očekujem da se u sledeće dve godine završi još jedan kružni tok koji će voditi ka ovom delu grada – dodao je Markov.

Radovi su zajednički finansirali Grad Kikinda i JP “Putevi Srbije”. U novi kružni tok uloženo je oko 55 miliona dinara od čega je 44 miliona obezbedilo JP „Putevi Srbije“, a 12 miliona lokalna samouprava.

Radove smo počeli 25. septembra i završili smo ih pre roka koji je bio 75 dana. Tokom radova nismo imali problema, a kvalitet je potvrđen laboratorijskim uzorcima. Postavljena je horizontalna i vertikalna saobraćajna signalizacija, a sredstvima grada finansirana je javna rasveta i kišna kanalizacija – istakao je Obrad Graor, nadzorni organ JP „Putevi Srbije“

Izvođač radova bila je firma „Strabag“.

Rok za završetak radova bio je 8. decembar, a završeni su 11 dana ranije. Asfaltiranje je završeno početkom novembra. Potrudili smo se da sve poslove završimo u skladu sa vremenskim uslovima. Ovde ima oko 4.000 metara kvadratnih asfaltaobjasnila je Mirjana Savić, operativni rukovodilac firme „Strabag“.

U narednoj godini preostaje da se uredi kružni tok. Planirano je da se postavi skulptura u terakoti, kao i cvetni aranžmani o čemu će poslednju reč dati stručna lica.