Otvaranje Muzeja Terra 5. decembra

Dugo očekivano otvaranje Muzeja Terra biće upriličeno naredne nedelje. Ovo mesto postaće važna stanica na kulturnoj mapi Kikinde, ali i šire. Muzej je autorski projekat vajara Slobodana Kojića i predstavlja krunu 36-ogodišnjeg rada Centra za likovnu i primenjenu umetnost Terra.

-Konačno smo dočekali da možemo da kažemo da će se sledećeg utorak u 12 sati i 30 minuta dogoditi otvaranje Muzeja Terra. Lociran je u bivšoj kasarni, u zgradi Manježa. Svi smo zadovoljni i srećni što će se to dogoditi i pozivamo Kikinđane da prisustvuju tom svečanom činu. Pripremamo kraći umetnički program, a po našim očekivanjima Muzej će otvoriti ministar kulture Vladan Vukosavljević. Doći će i šest ambasadora iz zemalja koje su najrelevantnije za svetsku skulpturu, kaže Kojić.

Postavka će se vremenom menjati, a prvih dana Kikinđani će moći da pogledaju jedinstvenu zbirku umetničkih radova od terakote:

Fundus je ogroman i imamo oko 1000 skulptura. Izbor je uradio likovni kritičar iz Novog Sada Sava Stepanov. Gledali smo da pomirimo više stvari, različite poetike, zemlje i kontinente. Tvrdim da će postavka biti izuzetno zanimljiva.

Budući da je Kojić gotovo četiri decenije rada posvetio stvaranju Muzeja Terra, konačno ostvarenje ovog nekadašnjeg sna, a sada realnosti veoma ga raduje.

-Ja malte ne Muzej doživljavam kao nešto gotovo. Razmišljamo već o narednim koracima, a to je akreditovanje jednogodišnjih specijalističkih studija pri Akademiji u Novom Sadu. Na proleće, kada adaptiramo bivšu zgradu komande, želimo da sve zainteresovane Kikinđane obučimo da budu deo naše proizvodnje. Startovaćemo sa kursevima za boljestojeće penzionere. Idemo ka samoodrživosti, puni smo utemeljenih planova i verujte da uveliko pripremamo naredne korake.

Ovim će Kikinda, pored kulturnog, postati i važan edukativni centar:

-To je bez ikakvog preterivanja tačno. Kikinda zaista postaje značajan planetarni punkt kada je u pitanju skulptura, odnosno kultura. Činjenica da smo jedinstveni vremenom će biti sve više spoznavana. Za to treba vreme, a mi imamo svetski adut i razvijamo ga dalje. Kikinda će biti nezaobilazna na mapi svetskih kulturnih epicentara, zaključuje Kojić.

Muzej Terra nastao je zahvaljujući razumevanju i podršci nadležnih kulturnih institucija, prevashodno Ministarstvu kulture i informisanja i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama. Ključni partner Muzeja Terra je Grad Kikinda.