Otvaraju se parkovi i šetališta, vrtići počinju sa radom 11. maja

U protekla 24 sata u našoje zemlji na virus korona testirano je 5.466 osoba od kojih je 220 novoobolelih.Trenutno su  2.517 pacijenta na bolničkom lečenju, a 79 ih je na respiratoru. Mere zaštite od danas se ublažavaju, saopštio je dr Branislav Tiodorović, epidemiolog.

Od danas  parkovi i šetališta ponovo mogu da budu otvoreni. Dozvoljava se i rad teretana na otvorenom uz sve preporuke kriznog štaba. Od 4. maja počeće sa radom drumski i železnički saobraćaj, a radiće i restorani i kafići uz poštovanje socijalne distance. Od 8. maja počinju sa radom tržni centri. Od 11. maja ponovo se otvaraju vrtići i produženi boravci u školama. Od 18. maja startuje avio prevoz – rekao je dr Tiodorović.

Ministarstvo zdravlja i nadležne institucije pripremile su instrukcije na koji način će se raditi i koja pravila će morati da se poštuju. Naročito se to odnosi na predškolske ustanove. Prilikom odlučivanja o povratku dece u vrtiće uzeta su sva dosadašnja iskustva kao i mere koje preduzimaju zemlje u Evropi. Deca koja su obole od korona virusa nemaju uopšte ili imaju blage simptome. U Srbiji je od početka epidemije kod 100-ak dece potvrđen virus COVID-19, a 49 ih se trenutno leči.

Stručnjaci su dali preporuku da se Đurđevdan proslavi u krugu porodice bez većeg okupljanja jer virus i dalje cirkuliše.

Od početka epdemije u Srbiji preminulo je 168, a izlečeno je 1.260 osoba.