Osnovna muzička škola “Slobodan Malbaški” je svoj dan obeležila koncertom 40 harmonika

Kikinda je sinoć, u okviru obeležavanja Dana muzičke škole „Slobodan Malbaški“, bila domaćin orkestra harmonika, Akademsko kulturno-umetničkog društva “Sonja Marinković”koje je osnovano na Univerzitetu u Novom Sadu. Orkestar, koji  uspešno vodi  Goran Perić, iznjedrio je  veliki broj imena od značaja za tadašnje jugoslovensko kulturno stvaralaštvo.

Do sada su u Osnovnoj muzičkoj školi Slobodan Malbaški organizovali proslavu u vidu vannastavnih aktivnosti, muzičkih radionica, koncerata nastavnika i učenike, ali su, kako je navela direktorica ustanove Margita Detari  ovoga puta rešili, da veliki datum obeleže na drugačiji način.

Nakon dve solo tačke, publika, u kojoj je bio veliki broj muzičkih stručnjaka i dobrih poznavalaca nota salu, je ispunio gromoglasni zvuk 40 uigranih harmonika. Kako nam je objasnila nastavnica harmonike, Sandra Keča, nekada i sama članica novosadskog orkestra, članovi orkestra tokom celog koncerta nemaju note ispred sebe, već su uvežbani i oslanjaju se na potpuno vođstvo dirigenta

 

Cilj koncerta je bio promovisanje harmonike kao akademskog instrumenta i popularizacija origionalnih kompozicija koje su pisane za taj instrument. U školi “Slobodan Malbaški” nastava se odvija u šest razreda, tako da odsek harmonike pohađa oko 40 učenika. Inače, škola je snovana 1953. godine, na inicijativu građana. Naziv je dobila po Slobodanu Malbaškom, prvaku beogradske opere, jednom od najboljih tenora.