Osmeh za dugme…

Poznati kikindski glumac Dušan Felbab je, kako nam je rekao u okviru snimanje emisije “Rubinizmi” imao svoje prvo profesionalno pozorište kada je napunio šest godina. Profesionalno je bilo zato što se naplaćivalo, a ulaznica je bila dugme!

-Onda deca dođu. Predstave sam  naplaćivao  za dugmad. Majka je bila krojačica,  a baba je bila blagajnik, to je babina mati. Ona drži džačku,  deca, kada su htela da uđu, morala su da otkinu sa košulje dugme i da ubace u tu kesu. Ja ne znam šta sam pričao, kakve sam gegove i ludorije pravio, ali deca su se tako jako smejala. Šta sam ja pričao? Ej, to samo Bog  zna…

Lepe dane svog detinjstva, u prvoj polovini prošloga veka poznati kikindski glumac Dušan Felbab je proveo u Kikindi. Kako nam je rekao, najčešće je to dečačko vreme provodio smišljajući nekakve posebne pozorišne komade, večito tražeći razlog da svojim nastupima nasmeje svoje najbliže, što mu je redovno uspevalo. Taj svoj talenat je pokazivao i u školi, a već su ga i u ulici svi prepoznavali jer je, kako tvrdi, prvo pozorište je baš on osnovao i pokrenuo i to u svom dvorištu. Prve školske glumačke korake uspešno je kroz lutkarske predstave radio uz ingirenciju učitelja Mite Čipčića, koji je organizovao glumačku sekciju. Kako kaže, dikciju je počeo da poštuje i da sebe izgrađuje kao dobrog retoričara, baš zahvaljujući tim školskim, glumačkim obukama. Nakon školskih i mladalačkih angažovanja Felbab se obreo u kikindskom Amaterskom pozorištu. Glumačko nadahnuće ga je odvelo i do drugih gradova. Jedan deo svog života proveo je i kao policajac, premda mu ta profesija ipak nije naročito ležala. O bogatoj glumačkoj karijeri, ali i deo biografije ovog poznatog Kikinđanina možete pogledati u emisiji “Rubinizmi”, koja je na programu TV Rubin sutra u 21 sat.