OŠ”Đura Jakšić” organizovala svečanost “Đuri u čast”

Svečanim programom u kom je gost večeri bila kikindska književnica i profesorica književnosti Marija Tanackov, đaci i kolektiv OŠ “Đura Jakšić” obeležili su 140 godina od smrti poznatog pesnika i slikara. Priču o životi i radu pesnika, slikara, patriote i umetnika snažne stvaralačke prirode Đure Jakšića đaci škole, koja nosi njegovo ime oživeli su kroz njegove stihove rekla je Ružica Nedin ispred tima škole:

Namera kreativnog tima škole bila je da se u svečanoj sali Narodnog muzeja, na ovaj način oda počast liku i delu velikanu književnosti. Ovo je za nas poseban dan. Čast nam je što naša škola nosi njegovo ime. Deca su posebno kostimirana i oslikavaju vreme kada je Đura Jakšić živeo i radio.

 

 

O likovnim opusu Đure Jakšića iz kojeg se izdvajaju brojni portreti gde je uspevao da postigne prefinjenu karakterizaciju likova, što se posebno odnosi na brojne ženske portrete, ali i o njegovom životu u Kikindi prisutnima je pripovedela kikindska književnica Marija Tanackov.

Čuveno umetničko delo Đure Jakšića, dodala je Tanackov je portret Mile Popović, kćeri kikindskog kafedžije u koju je bio zaljubljen a koji je poznatiji kao: Devojka u plavom. Između ostalog on je slikao, u duhu romantizma a i sopstvenog patriotizma, portrete slavnih ličnosti srpske istorije: Cara Dušana, Kraljević Marka, Kneza Lazara. Slika “Na Karauli” je tipičan predstavnik romantizma.