OŠ “Vuk Karadžić” svečanim programom u Narodnom pozorištu, obeležila svoj dan

U prisustvu predstavnika lokalne samouprave, zatim penzionera, nekadašnjih radnika škole, zaposlenih, učenika, ali i velikim delom roditelja i saradnika svečano je obeležen dan OŠ „Vuk Karadžić“.

U kolažnom programu, učestvovali su gotovo svi učenici škole. Na samom početku, uz izvinjenje svima koji nisu našli mesto u sali, zbog izuzetne posećenosti, direktorica škole Olivera Lazić je pozdravila prisutne.

Obeležavanje važnog datuma za ustanovu ispoštovali su predstavnici lokalne samouprave, na taj način ukazujući da podržavaju rad i zalaganje, kako zaposlenih tako i samih učenika. Kako je navela zamenica gradonačelnika Bosiljka Srdić, Vuk Karadžić je najznačajnije ime srpske književnosti prve polovine 19. veka:

-Svakako je jedan od najznačajnijih Srba u istoriji našeg naroda. Velika je čast i posebna privilegija da jedna od naših škola nosi njegovo ime. U godini jubileja, 200 godina od izdavanja prvog srpskog rečnika, “Vuk Karadžić” škola svakako i s pravom može da se ponosi zbog uspeha svojih đaka i profesora. Upravo iz tog razloga ja im u ime gradske  uprave i u svoje lično ime čestitam i želim puno godina uspešnog rada i dosta vredne i talentovane dece koju i danas imaju.  

Dan škole je dan kada se nagrađuju najbolji učenici. Raspisan je konkurs, kako je objasnila direktorica škole Olivera Lazić  sa temom „Narodni običaji, igre i zanati“. Prva nagrada je uručena učenicama Dariji Varađanin i Sanji Jovčevski:

-Drugu  Ana Stojković i Ana Lipovan, a treća Ana Stanić i Katarina Radivojević. Takođe smo ove godine postali članica jednog velikog, novog udruženja “Vukova porodica” koja okuplja sve škole u okruženju i u dijaspori, koje nose ime Vuka Karadžića. Ovo udruženje je nedavno raspisalo konkurs na temu “Kada je Vuk bio mali”. Juče smo dobili obaveštenje da su  naši učenici osvojili tri prve nagrade. Prvu nagradu je osvojio Veljko Lukač, drugu Mirna  Adamović i treću Nataša Rapaić.

Dan škole uveličali su učenici, koji kreativnim nastupima približili vreme u kom je radio i živeo Vuk Karadžić. Škola obeležava i 35 godina od kada se dodeljuju nagrade najboljim đacima škole, a iz fonda “Velinke Tešin”, za đake koji su se tokom osmogodišnjeg školovanja najviše istakli iz oblasti srpskog jezika i književnosti . To su ovoga puta bili Željana Prolović, Todor Despotović i Ognjen Đurđević. I ove godine nagrađena je sportistkinja generacije Tara Kojić i đak generacije Ognjen Đurđević. Inače, OŠ Vuk Karadžić na današnjoj lokaciji se nalazi od 1950. godine, i ona spada u najstarije škole u Kikindi.